Lekkers van het seizoen: vijf keer savooikool

dinsdag, 16 december, 2014 - 10:20

Vraag je ons wat de wintergroente bij uitstek is, dan moeten we daar niet lang over twijfelen. Savooikool natuurlijk, één van de oudste gekende koolsoorten. Zijn groene gebobbelde bladeren zijn een ware bron aan vitamine c en ijzer. Een gezonde groente dus, ideaal als winterse smaakmaker. Een op en top winters gerechtje is ongetwijfeld hutsepot, één van onze favorieten en niet het minst omdat we bij het bereiden ervan maar één pot vuil maken. Hutsepot zonder savooikool, het is een optie, maar met is het toch net dat tikkeltje lekkerder. 

Recept: hutsepot

In de bereiding van varkenswangetjes met bruin bier en savooi moet onze groene rakker het doen met een bescheiden bijrol maar het is net de kunst ook daar in uit te blinken. Voor diegenen die nog nooit varkenswangentjes aten is dit een gerechtje om absoluut te proberen! 

Recept: stoofpot van varkenswangetjes met bruin bier

Waarom zou je een papillot maken met zilverfolie als ook een savooikool het werk van ‘verpakkingsmateriaal’ voor zich kan nemen. Lamsgehakt in savooikool- en wijnbladeren, een lokale winterse variant op de Griekse dolmades.

Recept: lamsgehakt in savooikool

Stevige boerenkost, onze savooikoolpuree met spek en girollen kun je zonder enige twijfel onderbrengen in deze categorie. Is daar iets mis mee? Helemaal niet. Meer zelfs! Zodra het kwik onder 0 daalt hebben we niet liever dan een dergelijke portie winterse geluk.

Recept: Stoemp van savooi met spek en girollen

Dat je ook met savooikool de culinaire toer op kunt, dat bewijst volgende creatie van scampi met een kleurenpalet van groentjes en warme mayonaise van rode biet. Ideaal als voorgerechtje voor de komende feestdagen als je het ons vraagt.

Recept: scampi met rode biet en savooi