Varkenswangetjes met bruin bier en savooi

Ingrediënten

  • 1 kg varkenswangetjes (ontvliesd)
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 blaadje laurier
  • 2 flesjes bruin bier
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml Lacroix kalfsfond
  • 4 el bruine suiker
  • enkele takjes marjolein
  • boter
  • 50 gr
  • peper en zout
  • enkele takjes tijm
  • amandelkroketjes (optioneel)

garnituur

  • verse oregano
  • 400 gr shii-takes
  • 1 ui
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Snij de vliesjes van de varkenswangetjes. Snij 1 ui in halve ringetjes en de wortel in halve schijfjes. Snij de andere ui in fijne stukjes. Snij de savooi in reepjes en blancheer kort, laat afkoelen in ijswater. Borstel de shii-takes proper, en schraap de steeltjes met een mesje, en snij het uiteinde van het steeltje af.

  2. Smelt de boter tot ze een hazelnootbruine kleur heeft, en korst hier de varkenswangetjes in aan. Voeg de uiringen en wortelschijfjes toe. Kruid met peper en zout, en voeg laurier, marjolein en takjes tijm toe.

  3. Voeg hier de tomatenpuree bij, en bestrooi met bloem. Roer goed om.

  4. Blus af met het bier en de Lacroix kalfsfond. Zorg dat alles mooi onder staat. Voeg tenslotte nog de bruine suiker toe.

  5. Breng aan de kook onder gesloten deksel en laat ongeveer een anderhalf uur verdergaren in een oven van 150°C.

  6. Stoof de andere ajuin glazig in een klontje boter. Voeg de savooi en shii-takes toe. Kruid met peper en zout, en voeg op het einde, van het vuur weg ook wat oreganoblaadjes toe.

  7. Om te dresseren, breng je eerst een laagje saus met groentjes aan in een diep bord, daarop schik je de garnituur van savooi en shii-takes. Dan een laagje varkenswangetjes en werk af met een takje marjolein. Dit gerecht kan geserveerd worden met bijvoorbeeld amandelkroketjes.

1.5
Average: 1.5 (2 votes)

Haraszthy, Sonoma County Zinfandel 2008 (California, V.S.A.)

Rouseu €20,00

Robijnrode wijn met de geur en smaak van o.a. geroosterde noten, vijgen, saffraan, sandelhout, rode bessen en maraschino-kers. Sappig rijp bessen, vlezig maar ook reeds elegant..

Magellan, Ponant 2008 (VDP des Côtes De Thongue, Frankrijk)

Christiaens Wijnhuis, €7,80

Mooi rijpe(nde) en genereuze wijn met impressies van garrigues (tijm, oregano, jeneverbes), espresso en rijpe steenvruchten

Ontdek nog meer feestrecepten op lacroix.be