Mosselen kunnen altijd

dinsdag, 12 november, 2013 - 12:08

 

Mosselen kunnen altijd

 

Dat wij Belgen echte mosselfans zijn, dat is geweten. Mosselen, gegaard met ajuin, selder en een scheutje witte wijn, en daar natuurlijk heerlijk versgebakken frietjes bij, we smullen er allemaal van.

Maar natuurlijk zijn er nog tal van andere mogelijkheden! Ontdek welke creatieve gerechten Sofie Dumont in De Keuken van Sofie uit haar mouw schudt, hoe mosselen over heel de wereld gegeten worden, wat je met restjes kan doen, en tenslotte ook hoe je mosselen kan serveren tijdens de feestdagen!

Benieuwd wat je best bijmosselen drinkt? Je ontdekt het ook hier!

 

Mosselen in De Keuken van Sofie

 

Sofie Dumont, die leert ons heel wat creatieve bereidingen met mosselen, zonder natuurlijk dé oerklassieker mosselen met frietjes te vergeten!

 

 

Mosselen gaan vreemd

 

Mosselen worden over heel de wereld gegeten!
Ontdek welke heerlijke bereidingen ze met mosselen maken in India, Marokko of Zuid-Amerika!

 

 

Wat met restjes?

 

Een grote pot mosselen opgegeten, en die laatste krijg je echt niet meer op?
Gooi ze zeker niet weg, maar maak er de volgende dag een heerlijk aperitiefje mee, of bak ze lekker krokant!

 

 

Feestelijke mosselen!

 

Het is misschien niet zo klassiek, maar waarom geen mosselen serveren tijdens de feestdagen?
Mosselen lenen zich perfect tot originele hapjes, maar ze kunnen ook perfect figureren in een feestelijk gerecht.

 

 

Drank bij mosselen?

 

Bij een potje mosselen hoort traditioneel een frisse pint. Maar ook een koel glas witte wijn of cider kan er heerlijk bij smaken.

 

Mosselwijn 

Droge witte wijn! Niet te ingewikkeld of te zwaar, en zonder houtrijping, want anders proef je de delicate smaak van de mossel niet meer: Franse muscadet, entre-deux-mers, bergerac, of pinot blanc. Italiaanse soave, verdicchio en orvieto en de Spaanse albarino. Droge manzanilla en fino sherry smaken er ook verrassend goed bij, of de wat vollere Zuid-Afrikaanse chenin blanc. Hoe puurder de smaak, hoe puurder de wijn. Bij Thais, curry en ook bij een mosterdsaus past een gekruide wijn beter, zoals een viognier of droge kruidige gewürztraminer.

Mosselen met cider 

Ook heerlijk bij mosselen: cider. Een goed glas gekoelde cider (appelwijn) kan zich meten met wijn, is wat lichter in alcohol en heeft een heerlijke fruitige appelsmaak. Als je de mosselen ook kookt in cider en er stukjes granny smith bij doet of ze gratineert met roquefort, is de combinatie helemaal om te smullen.

Mosselen met bier 

En dan is er natuurlijk bier; een heel goede partner. Probeer eens een speciaal bier zoals Grimbergen Dubbel of abdijbier, zeker als de mosselen ook in dit bier worden gekookt. Maar een fris witbiertje of gewoon tapbier past er ook prima bij.