Opgelijst: onze 6 favoriete pastaklassiekers

Opgelijst: onze 6 favoriete pastaklassiekers
maandag, 20 augustus, 2018 - 15:59

Met pasta kun je alle kanten uit. Er bestaan minstens evenveel bereidingen als er soorten pasta zijn. Toch zijn er enkele klassiekers die iedereen kent. We lijsten onze 6 favoriete klassiekers even op.

 

1. Pasta Carbonara

Misschien wel de snelste van allemaal: de carbonara. Eieren, Parmigianno en spek (Pancetta), meer heb je hier niet voor nodig. Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, die dit gerecht - volgens de legende - tijdens hun lunchpauze aten. 

Check het recept van Sofie Dumont.

 

 

 

2. Pasta alla Puttanesca

Deze pasta is veel pittiger én gezouten dan de carbonara. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes en look. Traditioneel eet je de saus met spaghetti, maar het kan ook met penne of linguine.

Check onze eigen versie.

 

 

3. Spaghetti Bolognaise

Dit is ongetwijfeld hét Belgische pastagerecht bij uitstek. Elke huismoeder, -vader en kok heeft wel zijn eigen variatie. En toch maken we hem best wel wat anders dan in Italië zelf. Daar serveren ze de saus traditioneel met verse tagliatelle, de dikkere versie van spaghetti en is de saus iets minder rijkelijk dan die van ons. Ui, wortel, rundsgehakt, pancetta, bleekselder, tomatenpuree, wijn en een beetje volle melk zijn een must. De rest? Dat is vrije keuze.

Check het recept van Sofie Dumont

 

 

4.  Pasta all'amatriciana

Traditioneel gezien maken we deze saus met gepekelde varkenswang of guanciale. Dit vind je niet zo eenvoudig. Gebruik als alternatief pancetta. Oorspronkelijk komt de saus uit de buurt van de stad Amatrice, in de regio van Lazio. Naast het vlees zijn onmisbaar de ajuin, tomaat en Pecorino.

Bekijk ons recept.

 

5. Spaghetti alle vongole

Geen vlees deze keer, maar een eenvoudige saus met look, wijn én vongole of venusschelpen. Ofwel maak je ze in bianco met enkel look, olie, peterselie en wat wijn ofwel kies je voor de in rosso met tomatensaus en basilicum. We kiezen voor dat eerste. Look aanbakken, schelpjes erbij en wanneer die open zijn, voeg je de al dente gekookte pasta toe. Wat extra peper en verse peterselie, meer is het niet.

Bekijk ons recept.

 

6. Penne all'arrabiata

We eindigen met de meest pittige van allemaal. De naam betekent "boos", verwijzend naar de pikantheid van de chilipepers. Tomatensaus, look en chilipepers, meer is het niet. Al kan er eventueel nog wat basilicum of Pecorino kaas bij. Traditioneel eten we dit met penne.

Bekijk ons recept

 

We zouden zo wel nog even kunnen doorgaan met bekende pastacombinaties. Zin gekregen in meer? Check dan onze special vol heerlijke pastarecepten.