Rotte aardappelen door warm najaar
Het warme weer van enkele weken geleden zorgt ervoor dat zowel professionele aardappeltelers als particulieren momenteel te maken hebben met rotte aardappelen. "Bij de telers heeft één op drie er last van. Bij de particulieren die aardappelen kochten bij de boer of er uit hun eigen moestuin in de kelder hebben, is dat de helft", zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert in de Corelio-kranten. De landbouwdeskundige hoorde mensen bij wie na één week al 20 procent was aangetast. De reden voor het rotten is dat het in ons land tijdens of net na de oogst de temperaturen opliepen tot 25 graden. Romain Cools van beroepsorganisatie Belgapom leg uit: "Aardappelen moeten snel afkoelen zodra ze uit de grond zijn, anders krijgen de bacteriën die er nog in zitten vrij spel. Dat gebeurt nu. Rampzalig is het niet omdat we dit jaar gelukkig met een overproductie zitten. We hebben er meer dan genoeg om die tegenslag op te vangen. Tot een prijsstijging zal dit niet leiden."