Te veel pasta gekookt? Tomatensaus over? Tover met je restjes een heerlijke maaltijd op tafel

vrijdag, 11 augustus, 2017 - 10:14

Ik heb de gewoonte om altijd een volledig pak pasta ineens te koken. Dat is de ideale remedie tegen halfgeopende pakjes die je dan weer vergeet en na gebruiksdatum eindigen in de vuilniszak samen met half opgelepelde pesto – en tapenade potjes. Het bespaart je niet alleen veel tijd en energie, het is ook een leuke uitdaging om net met die restjes een maaltijdsalade of een snelle hap op tafel te toveren.

Tomatensaus maak ik ook liefst ineens in een grote pot, wanneer de tomaten op hun zoetst en sappigst zijn. Trouwens, wist je dat je gepelde teentjes knoflook best kan bewaren in een pot olijfolie?  Perfect voor een snelle smaakmaker of in je favoriete dressing. Heb je nog een halve bos verse kruiden over? Verwerk ze in je eigen huisgemaakte pesto.

Maak je dus niet te druk als je weer een keer te veel pasta hebt gekookt. Je kan de pasta makkelijk terug opwarmen door ze in een vergiet 30-45 seconden onder te dompelen in kokend water. Laat goed uitlekken en serveer met je favoriete pastasaus.

Wil je de pasta graag de volgende dag meenemen in je lunch box, spoel ze dan direct af onder koud water (zo stopt het kookproces) en bewaar ze met een beetje olijfolie, peper en zout en je favoriete specerijen (basilicum, oregeano, marjolein…) in een diepvrieszakje of doosje met deksel in de koelkast. Je hoeft er alleen wat stukjes kaas en restjes gegrilde groenten (volgens het seizoen) aan toe te voegen en je hebt een heerlijke pastasalade.

Maak eens je eigen versie van Caesar Salad met restjes pasta, geroosterde kip en pittige dressing.  Verras je gasten met een zonnige pastasalade met sardientjes. Varieer met worst of zalm  of voeg kerstomaatjes, nectarines, mozzarella en gegrilde noten toe … ideaal om alle restjes uit de koelkast te verwerken tot een heerlijke lunch. Ga je picknicken? Neem je pastasalade mee in een bokaaltje.

Je hoeft geen grote keukenprins – of prinses te zijn om restjes pasta te verwerken. Een eitje klutsen, mengen met de pasta, een lepeltje saus en wat geraspte Parmezaan en je hebt een heerlijke frittata  voor je lunch.  (bv. frittata met spaghetti en paprika)

Verhit je wok, roerbak stukjes knapperige groenten en voeg op het laatste de pasta toe. (bv. vegetarische pasta met courgette rolls en paddenstoelen

Of hou je meer van een stevige soep? Maak een minestrone met boontjes en voeg vlak voor het serveren de pasta toe en laat even meewarmen.

Ook voor ovenschotels zijn restjes pasta in alle maten ideaal. Ga de Mediterraanse tour op met venkel en chorizo of verkies je de klassieker met kaas en ham?

 

Heb je nog wat van die heerlijke tomatensaus over?

Verwerk een lepeltje saus in zachte boter tot tomatenboter. Of maak een Italiaanse vinaigrette met een deel rode wijnazijn, 2 delen olijfolie, verse basilicum en een lepeltje tomatensaus. Meng met zure room en geraspte Parmezaan voor een Italiaanse dip of marineer je kippenboutjes in een deel tomatensaus, ¼ deel balsamico azijn, ¼ deel olijfolie en 1 tl honing. Breng de zon in je gehaktbrood door aan het vleesmengsel een lepeltje tomatensaus en pesto toe te voegen.

Verrassende tomatencroutons voor bij de pastalade? Snij een stokbrood in stukjes en meng met enkele lepels tomatensaus en wat geraspte Parmezaan. Bak ze op 10 minuutjes krokant in de oven op 200C.

 

Een snelle hap?

Pocheer je vis enkele minuten in de tomatensaus met het deksel op de pan. Werk af met verse kruiden.

Een blikje bonen pimp je in een handomdraai met tomatensaus en wat verse feta en oregano.