Tips voor de feestdagen: S.O.S. Vegetarisch kerstmenu

maandag, 21 december, 2015 - 17:46
vegetarisch

 

In mijn ideale wereld zit er aan elke kersttafel zeker één vegetariër die de gebraden kalkoen liever aan zich voorbij laat gaan. Om het voor die veggie gast én voor jou wat makkelijker te maken, serveer ik je een 100% veggie kerstmenu.

 

 

Aperotime

Een goed feest start met de betere cocktail, vergezeld door het betere hapje. Wat dat eerste betreft, doe ik een voorstel voor gin- en rumlovers én eentje voor de kids. Zo kunnen die laatste ook lekker mee feesten.

Gin tonic met veenbesen (recept)
Veenbessen zijn op en top kerstig: glanzend rode parels om je kerstschotels of in dit geval kerstcocktail mee te versieren.

Rumcocktails (recept)
Hou je het net als ik liever bij een goeie oude rum? Dan zal een van deze drie cocktails met shack rum je wel bevallen.

Kidscocktail (recept)
Een gezonde zoete starter zodat de kinderen kunnen mee klinken op een gezellige kerstavond. Het droogijs kan je vervangen door gewoon ijs, minder spektakel maar evenveel smaak.

Toastje met champignons en Maredsous Truffel Smaak (recept)
Een snel en stijlvol wintertoastje met een lichte truffeltoets.

Pestosticks (recept)
Deze pestosticks zijn in een handomdraai klaar. Maak je ze op voorhand klaar, warm ze dan voor het serveren nog even op in de oven.

Pompoensoepje met pompoenfrietjes (recept)
Vergeet de klassieke soep als voorgerecht en serveer deze lekkernij als hapje in een glas (+/- 20 cl per persoon). Zo rek je de fijne aperotijd nog even. Veggietip: vervang de  kippenbouillon in het recept door groentebouillon.

 

Hoofdgerecht

Omdat smaken – gelukkig – verschillen, kan je kiezen tussen twee hoofdgerechten. Kies het veggie hoofdgerecht dat het best past bij het vlees dat je voor de anderen serveert. Zo kan je het slaatje, de brocollikroketjes, tartiflette en/of de aardappelsalade aan iedereen voorschotelen. Lekker makkelijk en tijd gespaard om een van de cocktails al eens voor te proeven.

Broccolikroketjes, tartiflette en rucolasalade (hoofdgerecht 1)

Broccolikroketjes (recept)
Geen feest zonder kroketjes, dat vind ik ervan. De broccoli zorgt voor extra punch!

Tartiflette met wilde champignons (recept)
Een wandeling op de Gentse kerstmarkt deed me ernaar smachten: dampende tartiflette met reblochonkaas. Precies zoals het hoort in deze tijd van het jaar. De spek uit het recept, laat je voor de vegetariër gewoon achterwege.

Rucolasalade met dressing (recept)
Dit hoofdgerecht werk je af met wat knapperige rucola en een klassieke Franse vinaigrette. Meer moet dat echt niet zijn.

 

 

Groentestoofpot met papadums of pittige aardappelsalade (hoofdgerecht 2)

Groentestoofpot met papadums (recept)
Hou je meer van heerlijk geurende stoofpotjes? Dan is dit Aziatisch gerecht je op het lijf geschreven. Een allrounder waarmee je bij elke vegetariër scoort. Je kan de papadums zelf maken, kant-en-klaar kopen in de Aziatische winkel of achterwege laten en vervangen dor een pittige aardappelsalade.

Aardappelsalade met pittige dressing (recept)
Voor dit gerecht heb je vastkokende aardappelen nodig die goed hun stevigheid behouden. Vraag naar Nicola, Accent, Ditta, Jersey of Gloria, zo je wil zelfs in verschillende kleuren.

 

 

Dessert

Chocoladekerstboom (recept)
Zet je kids aan het werk voor deze fijne chocoladekerstboom. Meer dan wat rollen bladerdeeg, een chocopot en jeugdig enthousiasme heb je voor dit gerecht niet nodig!

Semifreddo met baileys (recept)
Semifreddo is één van mijn onbetwistbare desserttoppers. Dit Italiaanse dessert is zoals de naam verklapt een half bevroren mousse, ideaal voor wie geen ijsmachine heeft. Room, Baileys, speculaas en pecannoten…de zevende hemel op aarde!