Wat met chocolade en intoleranties?

Wat met chocolade en intoleranties?
dinsdag, 14 februari, 2017 - 14:15

Nu krijg ik veel de vraag hoe het nu zit met chocolade, gluten en lactose.


Is chocolade glutenvrij?

Laten we beginnen met het overduidelijke: een ‘no go’ zijn chocolades of pralines waarin koekjes verwerkt zijn. Opletten dus als je chocolade met een vulling koopt.

Pure – daarmee bedoel ik eerder ‘zuivere’- chocolade bevat van nature uit géén gluten dus daar kan je in principe niets verkeerd mee doen.

Om ongelukken te voorkomen (niets is immers erger dan dat je je lief per ongeluk met gluten vergiftigd op Valentijn) is het belangrijk dat je altijd de ingrediëntenlijst leest.

Zie je daar mout, malt, gerst of afgeleiden zoals gerstmoutextract staan dan koop je het niet.

Soms kan je bij de ingrediëntlijst geen sporen van gluten vinden maar staat er op de verpakking wel vermeld dat de chocolade gemaakt is in een fabriek waar ook gluten verwerkt worden. Aan jou om te beslissen of je het risico neemt of niet. Ben je couliakie patiënt dan zou ik dit persoonlijk niet doen, heb je een intolerantie dan kan je het risico eventueel wel nemen.

 

 

 

Wat met lactose en chocolade?

Als je intolerant bent aan lactose én chocoholic wort het iets moeilijker, want melkchocolade en witte chocolade bevatten melk en dus lactose.

Maar, niet getreurd!

Pure chocolade (met minstens 75% cacao) bevat geen lactose en is dus ideaal om cakes, koekjes en taarten mee te maken. Of om gewoon van te snoepen natuurlijk.

Niet iedereen is echter fan van die bittere smaak, maar gelukkig kan je vandaag de dag in de meeste supermarkten of online ook chocolade vinden zonder lactose. Hier wordt de melk vervangen door plantaardige melk. Mijn favoriet is de ‘melkchocolade’ met kokosmelk van Magic – heel zacht van smaak. Perfect voor een genietmomentje.