Week van de Coeliakie: vijf keer glutenvrij lekkers

woensdag, 20 mei, 2015 - 13:39

Coeliakie is nochtans de benaming voor de complexe aandoening waaraan mensen met glutenintolerantie lijden. Lijden is misschien een groot woord, maar als de coeliakiepatiënt het strenge dieet niet nauwkeurig volgt, beschadigen de gluten het dunnedarmslijmvlies. Gluten, d.w.z. tarwe, rogge, gerst, spelt en andere afgeleiden, zijn dus wel degelijk schadelijk voor mensen met Coeliakie. 

Dat er heel wat te doen is rond gluten, daar kunnen we niet omheen. Toch bestaan er hier en daar nog wat misverstanden, we zetten de belangrijkste op een rijtje:

  1. “Van een glutenvrij dieet kan je afslanken.” Glutenvrije voeding bevat echter heel wat meer vetten dan niet-glutenvrije voeding. Als je koekjes met gluten gaat vervangen door fruit krijg je natuurlijk een ander verhaal. Zeker als je ook voor een ontbijt kiest zonder brood en de pasta van het menu gaat schrappen. Toch is het nog niet bewezen dat een glutenvrij dieet voor mensen zonder Coeliakie gezonder is en glutenvrije voeding bevat nu eenmaal veel meer calorieën. 
  2. “Spelt is glutenvrij.” Spelt mag dan wel geen tarwesoort zijn, het is en blijft een graan en dus schadelijk voor mensen met Coeliakie. Ook speltbrood is dus ten strengste verboden voor mensen met glutenintolerantie.
  3. “Eén kruimeltje kan toch geen kwaad.” Voor sommige mensen is dat ene kruimeltje al genoeg om ziek te worden. Lees: diarree of constipatie, buikpijn, vermoeidheid en ga zo maar door. Een strikt glutenvrij dieet is en blijft echt wel de enige oplossing. 
  4. “Glutenvrije voeding is niet lekker.” Ja, je moet op zoek naar de goede verhoudingen, als je niet met een droge klomp brood wil eindigen, maar glutenvrij kan ook lekker zijn. De vele recepten op VTM Koken zijn daar een bewijs van.

 

 

Inspiratie nodig om glutenvrij aan de slag te gaan en dat laatste misverstand de wereld uit te helpen? Ik heb via VTM Koken vijf toppers gekozen, waarbij je het recept gewoon blindelings kan volgen. Glutenvrij niet lekker? Deze vijf recepten bewijzen het tegendeel.

  1. Overheerlijke muffins (recept)
  2. Feesthapje met basilicum, mozzarella en tomaat (recept)
  3. Spinaziesoep (recept)
  4. Spaghetti met truffel, bospaddenstoelen en Iberico (recept)
  5. Chocoladepuding met verse kokos en amandelen (recept)

 

 

Je ziet, glutenvrij kan ook lekker zijn en laat het maar extra smaken tijdens deze Week van de Coeliakie.

Meer glutenvrije tips? Lees en ontdek.