#WERELDVEGGIEDAG: doe jij mee vandaag?

woensdag, 1 oktober, 2014 - 07:50
vegetarisch

Om precies te zien zouden we met dit gebaar de slacht voorkomen van 105 paarden, 1.845 koeien en kalfjes, 2.405 schapen, 8.842 konijnen, 15.316 varkens, 324.897 kippen, 15.746 ander gevogelte en 285.967 vissen*. Natuurlijk is dit een globaal cijfer, berekend op gemiddeldes die je misschien weinig doen. Wil je het cijfer liever op jouw maat? De EVA Dierenteller vertelt je exact hoeveel dieren jij al verorberde.

 

Doe mee! Meedoen aan Wereld Veggie Dag staat gelijk aan winnen, van verliezen is geen sprake. Tenminste, als je erin slaagt jouw vleesmaaltijden te vervangen door lekkere vegetarische varianten. Iets wat simpel lijkt, maar dat niet altijd is voor niet (zo) geoefende vegetariërs. Daarom geven we je wat tips.

TIPS

1. Spread the word

Een spread of vegetarisch beleg kan je bij elke maaltijd gebruiken: hazelnootpasta bij het ontbijt, vegetarische salami tijdens de lunch of wat hummus of guacamole tijdens de aperitief of het avondmaal. Ideaal dus om je veggie dag door te komen! Natuurwinkels bulken van de veggie spreads, maar ook in de gewone supermarkt is het aanbod ondertussen groot. Maar misschien wil je zelf graag eens experimenteren? Probeer dan deze vegetarische preparé of erwtenpuree met pecorino.

2. Veggie classics

Vleesvervangers zijn niet noodzakelijk, maar zijn handig meegenomen als je van een klassiek gerecht een vegetarische lekkernij wil maken. Zo smaakt veggie-vol-au-vent het best met zachte quorn stukjes, vegetarische stoverij met seitanblokjes en spaghetti veggini met rul gehackt van de Vegetarische Slager ( te koop in de betere supermarkt). Een zelfgemaakte vleesvervanger kan evengoed ter vervanging van dat lapje vlees. Neem nu gebakken aardappeltjes met verse appelmoes en een burger van zoete aardappel en bonen met limoen en koriander. Een echte aanrader!

3. Nee aan honger!

Als je maag en darmen gewend zijn om vlees te verteren, dan geven vegetarische (groente)gerechten in het begin geen voldaan gevoel. Om een hongergevoel na de maaltijd - en een ommetje langs de frituur – te voorkomen, is een stevige vegetarische maaltijd een echte must. Een flinke moussaka, een pittige chili sin carne of Spaanse albondigas kikkererwtenballetjes met geroosterde aubergine en rijst.

4. Ga uit eten

Lijkt inspiratie voor een vleesloos ontbijt, een veggie lunch én een plantaardig diner je echt te veel voor één dag? Reserveer dan een tafeltje in een befaamd veggierestaurant in je buurt. Want veggie kan, net als vlees, voluit genieten zijn!

#wereldveggiedag

Heb je er zin in gekregen en ga je er woensdag volledig voor? Post dan een foto van jouw lekkere veggie maaltijd op Facebook en/of Twitter met de vermeldingen #wereldveggiedag #vtmkokengoesveggie. Ik ben benieuwd naar de resultaten!

 

*Berekening Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA)