Drie zalige aperitiefhapjes en een coole gin-tonic
Ingrediënten
Voor het bladerdeeghapje met ansjovis
-
1 pakje bladerdeeg (rechthoekig, half ontdooid)
-
100 g ricotta
-
2 el ontpitte zwarte olijven
-
30 g Parmezaanse kaas
-
enkele takjes verse oregano
-
1 citroen
Voor het hapje met spinazie en rode biet
-
10 spinaziebladeren (of zurkel of shiso, 10cm lang)
-
1 gekookte rode biet
-
150 g Achelse blauwe
-
eetbare viooltjes
Voor de rose gin-tonic
-
Spring gin Ladies Edition
-
rose limonade
-
vlierbloesems indien beschikbaar
-
apothekersroos indien beschikbaar
-
een paar staafjes selder
Voor de glaasjes met zalm
-
4 aardappelen (vastkokend)
-
6 kwarteleitjes
-
1 sjalot (eventueel)
-
1 appel (Jonagold)
-
150 g gerookt zalmhaasje
-
enkele takjes dille
-
olijfolie
-
ciderazijn
-
2 stengels witte selder
-
peper
-
zout
Bereiding
Voor de bladerdeeghapjes: Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de vierkante bladerdeegvelletjes in 4 en leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier.
Snij enkele blaadjes oregano fijn en doe bij de ricotta, samen met peper en zout, parmezaanse kaas en de zeste van 1 citroen. Doe de ricotta in een spuitzak en spuit op de vierkantjes bladerdeeg. Rasp er nog wat extra parmezaanse kaas over. Zet 20 minuten in een oven van 200 °C. Beleg ze dan met ansjovisfilets.
Neem de blaadjes spinazie en leg er een stukje Achelse blauwe, een stukje gekookte rode biet en een viooltje tussen en vouw dicht met een prikkertje.
Vul een groot glas met ijs. Vul op met gin (4cl/per persoon). Top af met roze limonade en versier met allerlei bloemen zoals vlierbloesem, apothekersroos. Gebruik een stokje selder als roerstaafje.
Glaasjes: snij alle ingrediënten (zalm, aardappel, avocado) in kleine blokjes, meng onder mekaar en breng op smaak met olijfolie, peper en zout en serveer in kleine glaasjes. Werk af met brunoise (fijne blokjes) van selder, kwartelei, een takje dille.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be