ricotta

Eigenschappen

  • Dieet: 
    Vegetarisch

Ricotta is een frisse, witte kaas uit Italië.  Het is echter niet helemaal juist om te zeggen dat het kaas is, omdat het eigenlijk gemaakt wordt van de wei die overblijft na het maken van mozzarella of provlone.  Deze wei wordt opnieuw opgekookt, en zo ontstaat opnieuw wrongel. Door deze wrongel te laten uitlekken, ontstaat er ricotta. Ricotta betekent dan ook dubbel gekookt in het Italiaans.

Ricotta heeft een zachte, milde smaak en korrelige structuur.  Daarnaast bestaat er ook gezouten (salata), gebakken (infornata), gerookte (affumicazta) en verzuurde (scanta) ricotta. Deze laatste kan je vergelijken met een blauwe kaas, met een scherpe smaak en aroma.

Ricotta is een lichte ‘kaas’ vergeleken met traditionele kazen. Het vetpercentage varieert van vijf tot dertig procent.

Ricotta is erg lekker in Italiaanse gerechten als ravioli, cannelloni, tomatensaus, maar smaakt ook lekker fris op een toastje of als dip voor rauwe groenten.

Recepten