ansjovis

Ansjovis behoort tot de familie van de haring en hebben een voorkeur voor een milde watertemperatuur en leven vaak in grote scholen in de Middelandse Zee en het noordooselijke deel van de Atlantische Oceaan.

Er zijn meerdere soorten van ansjovis. Het vaakst zullen wij ansjovis gepekeld tegenkomen in olie en azijn. Ze krijgen dan een zwarte kleur en een zoutige smaak. De beste ansjovisfilets komen uit Spanje, ze komen namelijk van vissersboten die in de Golf van Biskaje in de haven van Zumai of Ondarroa aanleggen.

In Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië serveert men de kleine visjes graag als voorgerecht. In zout ingelegde ansjovis kan ook gebruikt worden om een gerecht pittiger te maken. Daarvoor moet u de filets afgieten, het zout afspoelen en de vis platdrukken met een vork. Als u deze visjes aan een vissoep of tomatensoep toevoegt krijgt u meteen een sterkere smaak. Ansjovis is ingrediënt van de tapenade (=kruidige pasta van olijven), kappertjes, ansjovis en olijfolie die als bijgerecht bij groenten, hardgekookte eieren of pastagerechten wordt geserveerd.

 

Recepten