aceto balsamico di Modena

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Traditionele balsamico of balsamiekazijn wordt geproduceerd in en rond de Noord-Italiaanse stad Modena en is eigenlijk geen azijn, maar geoxideerde, gekookte druivenmost. De smaak is niet vergelijkbaar met die van industrieel geproduceerde balsamico waarvoor nauwelijks regels bestaan. Het aroma en de smaak van de traditionele soort is ongeëvenaard. De prijs is echter navenant hoog. Aceto balsamico tradizionale di Modena is wettelijk beschermd door een Denominazione di Origine Controllata (DOC) label en te herkennen aan het eveneens beschermde, buikvormige flesje met een inhoud van tien centiliter. Traditionele balsamico is zó geconcentreerd dat u er meestal maar enkele druppels van nodig hebt. Dat verzacht de financiële pijn een beetje, want een flesje van tien centiliter kost, naargelang de ouderdom, tussen de 75 en de 120 euro. Houd er rekening mee dat sommige onscrupuleuze fabrikanten voor de minderwaardige industriële soort ook dergelijke prijzen durven te vragen. 

Balsamico kan niet alleen bij pittige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij verse, gekookte of gegrilde groente, vis of vlees en in soepen en sauzen geeft het smaak. Balsamico op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten. Ook wordt het soms in nagerechten gebruikt. Het wordt afgeraden om met Balsamico te pekelen of er kruiden mee in te maken. Ook wordt er weinig mee gekookt, omdat veel mensen dit zonde vinden van een dergelijk duur product. Het verhittingsproces zorgt er wel voor dat de smaak zoeter wordt.

Op een koele en donkere plaats kan Balsamico letterlijk eeuwen bewaard worden. Het is beter de Balsamico niet in een metalen container te bewaren, omdat er dan ongewenste reacties plaatsvinden.

 

 

 

Recepten