grand marnier

Grand Marnier is een likeur, voor het eerst gemaakt in 1880 door Alexandre Marnier-Lapostolle. Het is een soort triple sec, gemaakt van een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van sinaasappel en andere ingrediënten.

De cognac die Grand Marnier gebruikt, komt uit het gebied van de Grande en Petite Champagne, een streek ten noorden van Bordeaux. In het hart van deze regio ligt het Château de Bourg, eigendom van de familie Marnier-Lapostolle. Hier selecteert Grand Marnier de fijnste cognacs. De cognacs die voor Grand Marnier worden geselecteerd zijn minimaal drie jaar gerijpt. Hieruit wordt een unieke cognac samengesteld die naar Neauphle-le-Château wordt vervoerd. De gedroogde sinaasappelschillen worden op stoom gestookt om een optimale geur te verkrijgen. Vervolgens wordt dit Caribische distillaat samen met suikersiroop aan de cognac toegevoegd. De esprit vermengt zich langzaam en minutieus met de cognac. Uiteraard onder toeziend oog van de 'master distiller' van Neauphle-le-Château. Ten slotte wordt dit product opgeslagen in grote eikenhouten vaten. Deze 'mariage' neemt zes tot acht maanden in beslag. Het resultaat is de Grand Marnier Cordon Rouge. Een warme, rijke, amberkleurige likeur voor vele momenten geschikt. 

Grand Marnier heeft 40% alcohol. Het wordt in verschillende varianten op de markt gebracht om puur ofwel in cocktails te drinken.
De naam Grand Marnier is bedacht door César Ritz, de beroemde Parijse hotelier. Hij kwam op dat idee toen Alexandre hem zijn Curaçao Marnier liet proeven.

Onder de Grand Marnier varianten onderscheiden we:

  • Yellow Label of Cordon Jaune: Yellow label Grand Marnier is niet overal verkrijgbaar en wordt beschouwd als de laagste kwaliteit. Het wordt niet met cognac, maar met uit graan gestookte alcohol gemaakt. Het wordt derhalve vaak gemengd in cocktails of gebruikt om mee te flamberen. Yellow Label Grand Marnier is in tegenstelling tot de andere types helder van kleur.
  • Red Label of Cordon Rouge: Dit is de standaard kwaliteit, die door iedereen "Grand Marnier" wordt genoemd.
  • Black Label: Schaars. Black Label Grand Marnier is op oudere cognacs gebaseerd en dus ook duurder. Het wordt puur gedronken.
  • 100: Grand Marnier 100, technische benaming: Cuvee du Centenaire, is een eerste klasse likeur. Het wordt bereid met 25 jaar oude cognac. De prijs is navenant.
  • 150: Grand Marnier 150, technische benaming: Cuvee Speciale Cent Cinquantenaire, is de allerfijnste soort Grand Marnier. Het wordt bereid met 50 jaar oude cognac. Deze Grand Marnier kost ongeveer tweemaal zo veel als de 100.
  • Cherry Marnier: Grand Marnier op basis van kersen in plaats van sinaasappels en is uiterst zeldzaam. 

Recepten