rammenas

Eigenschappen

  • Dieet: 
    Vegetarisch

Rammenas, of ook ramenas gespeld, komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied, en is al meer dan 4000 jaar oud. Rammenas is een radijsachtige, maar is een stengelknol, terwijl radijs een wortelknol is. Hierdoor is de rammenas milder van smaak, steviger en groter dan radijs.

Rammenas is een typische wintergroente (zwarte rammenas), maar er bestaat ook een zomersoort (rettich). Aangezien de groente lang bewaart en beide soorten op verschillende momenten geoogst worden is ze het hele jaar door te verkrijgen. De wintersoort is altijd zwart van kleur, terwijl de zomersoort rettich in verschillende kleuren kan voorkomen en is vrij pittig van smaak. Daikon is een Japanse soort van de rammenas, en is milder van smaak.

Rammenas bevat veel magnesium, kalium, calcium, ijzer en vitamine C. Je mag er echter niet teveel van ineens eten, een grote dosis zal namelijk de maag prikkelen en irriteren. 

Rammenas wordt meestal geschild of geraspt, en hierdoor wordt ze ook wat milder van smaak. Het wordt meestal rauw gegeten in salades, maar kan ook meekoken in een stoofpotje, of gebakken worden in wat boter of olie.

Recepten