Hoe maak je een kruidenmengeling voor vlees?
Vlees en kruiding, dat is niet altijd evident. Zeker niet als het om vlees op de barbecue gaat. Wie barbecue zegt, denkt dadelijk aan de mannen van TJOP's. En inderdaad, zij weten raad. Zij geven je een zeer handig overzicht voor een basismengeling. Van rund over varken tot kip, eenvoudig, lekker en de perfecte basis.
Het systeem is eenvoudig. We beginnen bij peper en zout en voegen afhankelijk van het doel en de soort vlees een aantal specerijen toe.
Een stukje rundsvlees zoals bv. côte à l'os, entrecôte, biefstuk, ...
- 1 el zwarte peper
- 1 el zout
Een stukje varkensvlees
- 1 el zwarte peper
- 1 el zout
- 1 kl lookpoeder
- 1 kl uienpoeder
- 1 kl chilipoeder
De grotere stukken varkensvlees zoals Pulled Pork of Boston butt
- 1 el zwarte peper
- 1 el zout
- 1 kl lookpoeder
- 1 kl uienpoeder
- 1 kl chilipoeder
- 2 kl paprikapoeder
- 1 kl mosterdpoeder
Ribbetjes
- 1 el zwarte peper
- 1 el zout
- 1 kl lookpoeder
- 1 kl uienpoeder
- 1 kl chilipoeder
- 2 kl paprikapoeder
- 1 kl mosterdpoeder
- wat extra zwarte peper
- 1 kl cayennepeper
Kip
- 1 el zwarte peper
- 1 el zout
- 1 kl lookpoeder
- 1 kl uienpoeder
- 1 kl chilipoeder
- 2 kl paprikapoeder
- 1 kl mosterdpoeder
- wat extra zwarte peper
- 1 kl cayennepeper
- 1 el bruine suiker
- Eventueel paprikapoeder
De kruidenmengeling kan je bijvoorbeeld toepassen bij kipbrochettes. Snij kipfilet in stukjes. Wrijf in met de marinade. Steek op stokjes, afgewisseld met stukjes rode ui en bak ze gaar op de barbecue. Smakelijk.