Hoe moet ik groenten snel inmaken?
Groentes kan je gemakkelijk snel en zelf inmaken, zodat ze veel langer bewaren. Afhankelijk waarin je ze inmaakt (zout, suiker, azijn of wijn) nemen ze de smaak ervan over.
Maak eerst de groente die je wil inmaken grondig schoon. Leg waterige groentes eerst in pekel (sterk gezouten water) en knijp ze voor het inmaken goed uit. Snij de groente dan in dikke stukken en blancheer in kokend, gezouten water. Gebruik hiervoor ongeraffineerd zeezout; de mineralen bevorderen de knapperigheid.
Breng de groente dan in de pekelvloeistof, dit kan azijn, citroensap, witte wijn of suikersiroop zijn. Leng eventueel aan met water en verhit dit mengsel 30 minuten aan 85°C. Laat afkoelen en verpak ze dan luchtdicht in gesteriliseerde bokalen in de koelkast. Daarna kan je ze warm of koud opdienen. Eens de weckpot geopend is, is het wel nog maar voor beperkte tijd houdbaar.