Amandelbiscuit met vanillecrème en aardbeien

Ingrediënten

Biscuit

  • 200 gr eiwit (ongeveer 5 eitjes)
  • 40 gr suiker
  • 400 gr broyage (200 gr amandelpoeder en 200 gr bloemsuiker)
  • sweetmix

crème

  • 1 vanillestok
  • 100 gr eierdooier
  • 125 gr suiker
  • 300 gr zachte boter
  • 1 bakje aardbeien (ongeveer 500 gr)
  • bloemsuiker
Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Voor de biscuit, scheid de eitjes, weeg het eiwit af (hou de dooiers bij!) en klop het stevig op met de suiker. Meng ondertussen ook het amandelpoeder met de bloemsuiker voor de broyage. Spatel de helft van de broyage onder het opgeklopte eiwit. Als het er mooi onder gemengd is, voeg dan het tweede deel van de broyage toe en spatel opnieuw onder en voeg wat Sweet Mix toe.

  2. Neem 2 bakplaten met bakpapier klaar. Leg een bakring, of de ronde zijkant van een springvorm op het bakpapier, en doe het beslag in de een spuitzak (met rond spuitmondje). Spuit het beslag mooi in een spiraal in de bakvorm. Verplaats de ring, en spuit een tweede bodem op de andere bakplaat. Zet een kwartier in een oven van 180°C. Laat de biscuits nadien goed afkoelen.

  3. Voor de vanillecrème (crème au beurre), maak een suikersiroop: doe 125 gr suiker samen met 125 gr water in een sauteuze en zet op het vuur en roer goed tot de suiker is opgelost. Weeg 100 gr eierdooier af en voeg al roerend bij de suikersiroop. Schraap een vanillestok uit, en voeg ook toe. Klop stevig op op een zacht vuurtje. Als de massa mooi glanst en egaal is, is het klaar. Doe dan in de mixer en laat ‘koud kloppen’ (mix tot de massa de temperatuur van je handen heeft). Doe de boter er in kleine porties bij en mix lang tot je een mooie stevige massa.

  4. Neem opnieuw de ring om de taart in op te bouwen. De biscuit zal een beetje uitgezet zijn, dus snij mooi bij tot ze terug in de ring passen. Leg een bodem biscuit onderaan. Doe de crème in een spuitzak, en spuit een dun laagje bovenop de biscuit. Blijf een halve centimeter weg van de randen. Snij het groene kroontje mooi recht van de aardbei af, en snij in twee en plaats ze met de platte kant rondom de cirkel. Spuit dan een laagje crème tegen de aardbeitjes, om ze mooi vast te zetten. Vul de rest van de bodem met aardbeitjes. En vul dan de rest van de taart af met de vanillecrème. Leg de tweede biscuit bovenop de taart. Zet even in de diepvries voor je de taart ontvormt. Ga even met een bunsenbrander rond de taartvorm en haal er voorzichtig af. Werk af met bloemsuiker en enkele aardbeitjes. Smakelijk!

  5. Tip van Sofie: vanillecrème of crème au beurre kan snel mislukken. Dat heeft alles te maken met de temperatuur, zowel van de omgeving als van de crème zelf. Enkele tips: 

    • Zorg dat je de suikersiroop met dooiers goed koud klopt, voordat je de boter toevoegt
    • Gebruik zachte boter, en voeg in stukjes toe
    • Laat héél lang kloppen
    • Als de massa té stijf wordt, gebruik een bunsenbrander om de buitenkant van je mengkom warm te maken, of zet de kom in een warmwaterbad

5
Average: 5 (1 vote)