Baskische kaastaart vs koekjestaart
Ingrediënten
Voor de kaastaart
-
350 g roomkaas
-
100 g mascarpone
-
150 g suiker
-
1 kl oranjebloesemwater
-
4 eieren
-
200 ml volle room
-
25 g bloem
Voor de koekjestaart
-
150 g boter
-
250 g petit beurre-koekjes
-
suiker
-
3 conference peren
-
2 el bloem
-
2 limoenen
-
750 g roomkaas
-
100 g poedersuiker
-
250 g volle room (voor de koekjestaart)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Klop 350 g roomkaas met 100 g mascarpone en 150 g suiker tot een glad mengsel.
Voeg de zaadjes van 1 vanillestokje toe.
Voeg 1 kl oranjebloesemwater, 3 eieren, 1 dooier, een snuifje zout en 200 ml volle room toe. Klop verder op.
Voeg 25 g gezeefde bloem toe en klop tot een homogeen beslag.
Bekleed een springvorm met bakpapier en giet het beslag in de springvorm.
Bak 45 minuten in de oven op 210 °C tot de taart donkerbruin ziet.
Laat afkoelen op kamertemperatuur.
Smelt een handvol suiker en een weinig water tot een karamel.
Smelt 150 g boter in een andere steelpan.
Schil 3 peren en snijd ze in blokjes.
Bebloem ze lichtjes met 2 el bloem en voeg toe aan de karamel.
Verkruimel 250 g petit-beurre koekjes en voeg toe aan de gesmolten boter.
Verdeel de koekjes in de springvorm en druk goed aan. Laat afkoelen in de diepvriezer.
Voeg de zeste van 1 limoen (hou de zeste van de andere limoen apart) en het sap van 2 limoenen toe aan de peren.
Voeg de zeste van 1 limoen (hou de zeste van de andere limoen apart) en het sap van 2 limoenen toe aan de peren.
Laat de compote afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe 750 g roomkaas in een kom en voeg de zeste van 1 limoen toe.
Voeg 100 g poedersuiker en 250 ml volle room toe en klop tot een glad beslag.
Giet de perencompote in de springvorm en voeg daarna het roomkaasbeslag toe.
Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be