Broodjes met hummus van rode kool en witte pensensalade

Ingrediënten

voor de broodjes

  • 1 kl mosterdzaad
  • ½ kl venkelzaad
  • 1 kl oregano
  • 1 kl basilicum
  • 560 g tarwebloem
  • 560 g roggebloem
  • 60 g verse gist
  • 2 el honing
  • 675 ml ijswater
  • 30 g zout

voor de hummus

  • 1 scheutje olijfolie
  • ¼ rode kool
  • 1 teen look
  • 2 el appelazijn
  • 100 g gorgonzola
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 2 el pijnboompitten
  • dragon

voor de salade

  • 5 witte pensen
  • 2 eitjes
  • 2 augurken
  • 2 el mayonaise
  • 1 el mosterd
  • peper
  • zout
  • peterselie
  • 1 pepperonipeper

voor de kruidenolie

  • verse dragon, basilicum, bieslook
  • 1 sjalot
  • peper
  • zout
  • 250 ml olijfolie
  • pikante olie naar smaak

Sofie en Pascal bakken samen kleine broodjes. Als beleg maakt Sofie hummus van rode kool en pensensalade, want Pascal die is fan van pensen met rode kool. Perfect bij de aperitief of een brunch.

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de broodjes: Doe het mosterdzaad, venkelzaad, oregano en basilicum in een vijzel. Maal fijn. 

  2. Los gist op in lauw water en roer er de honing onder. Meng in een andere kom de twee soorten bloem. 

  3. Meng de bloem met de opgeloste gist en een snuifje zout tot een deeg.

  4. Bol het deeg op. Verdeel in vier. Meng nu elke soort met één van de volgende combinaties. Variëren naar eigen smaak gaat ook. 1. fijngesneden groene olijven. 2. fijngesneden zwarte olijven. 3. Parmezaanse kaas. 4. Fijngemalen kruiden.

  5. Verdeel nu elke soort in zes porties. Laat ze rijzen in een oven op 40 à 50°C graden tot ze dubbel zo groot zijn. Zet er een potje water bij.

  6. Haal ze daarna uit de oven. Verwarm de oven tot 230°C en bak de broodjes 10 minuten tot klaar zijn. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

  7. Voor de rodekoolhummus: Snij de rode kool fijn. Bak met een fijngesneden teentje look in wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat 12 minuten sudderen.

  8. Mix de rode kool fijn met olijfolie, dragon, een scheutje water, peper, zout, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en gorgonzola. Smeer uit op een bord en pimp met olijfolie, rauwe kool, nootjes, dragon, de twee soorten kaas en pepperonipeper.

  9. Voor de pensensalade: Ontvel de pensen en snij in stukjes. Kook een eitje hard (10 minuten). Pel en haal door een fijne zeef.

  10. Snij de augurken fijn. Meng met peper, zout, peterselie, mayonaise, mosterd, ei en stukjes pens.

  11. Voor de kruidenolie: neem een maatbeker. Doe er de basilicum, bieslook, blaadjes dragon of kruiden naar wens bij. Giet er wat pikante olie en olijfolie bij. Doe er ook een sjalotje bij. Mix fijn. Kruid met peper en zout. Giet in een kommetje.

  12. Serveer de broodjes met de kruidenolie en salades.

0
Nog geen stemmen