Sofies Feestmaand: Gemarineerde zalm, quinoa, rode biet en salade van rode kool
Ingrediënten
-
2 moten wilde zalmhaasjes
-
eventueel een paar takjes platte peterselie of koriander
Voor de quinoa
-
150 g quinoa
-
400 ml kippenbouillon
-
2 el arachideolie
-
1 citroen
-
een paar takken dragon
-
peper en zout
voor de marinade
-
200 g rietsuiker
-
100 g grof zout
-
1 el roze peperbollen
-
1 el zwarte peperbollen
-
1 citroen
-
1 appelsien
voor de salade
Bereiding
Doe de quinoa in een kookpot en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken op een zacht vuurtje zonder deksel.
Snij de lente-uitjes fijn. Stoof ze kort aan in een pan met hete arachideolie. Doe ze in een mengkom.
Snij een gewassen citroen in schijfjes. Zet een pan op het vuur. Doe hier 2 à 3 eetlepels arachideolie bij. Laat goed warm worden. Bak de citroenschijfjes in de hete olie. Draai ze om na een paar minuutjes en bak nog kort verder.
Rits de blaadjes van de dragon en snij fijn. Meng met de lente-ui.
Snij de gebakken citroen in kleine stukjes. Meng onder de lente-ui en dragon. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de quinoa van het vuur en meng met de lente-ui en citroen tot een lekkere salade. Zet opzij.
Voor de koolsalade. Doe de gekookte rode bieten in een keukenrobot en rasp fijn. Heb je geen zo'n toestel? Rasp of snij ze dan superfijn.
Snij de rode kool in 4 en doe één stuk bij de rode bieten in de keukenrobot of rasp het fijn.
Doe de fijngeraspte rode biet en rode kool in een mengkom. Kruid met peper, zout, 2 eetlepels sherryazijn en 4 eetlepels olijfolie. Voeg wat fijngesneden dille toe.
Maak de marinade voor de zalm een dag op voorhand. Meng het zout en de rietsuiker samen in een schotel. Doe hier de roze en de zwarte peperbollen bij. Voeg ook de zeste en het sap van een citroen en een appelsien toe. Meng mooi onder elkaar.
Leg de zalm in de schotel en bedek hem volledig met de marinade. Laat de zalm nu 24 uren marineren in de koelkast.
Spoel de zalm gemarineerde zalm af onder de kraan en dep droog met wat keukenpapier. Snij in dunne reepjes.
Schep de koolsalade en de quinoa op een bord en leg de zalm erbij. Werk af met een takje dille, wat koriander of wat platte peterselie.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be