Aan de slag met een tajine: tips en recepten

Aan de slag met een tajine: tips en recepten
vrijdag, 4 december, 2015 - 14:22

Enkele tips voor je de tajine in gebruik neemt:

  • Zet de tajine voor het eerste gebruik 24 uren in water om barsten te vermijden.
  • Vet zowel de pot als het deksel in met olie voor het eerste gebruik en verwarm op een laag vuur.
  • Je kan de tajine op alle warmtebronnen gebruiken maar let op voor extreme temperatuurwisselingen: zet ze niet recht op het vuur uit de koelkast of houd ze niet onder koud water als ze net uit de oven komt.
  • Een tajine met doorsnee van 30 cm is een mooie maat omdat je er ook grote stukken vlees in kan bereiden.
  • Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde versies: in smaak is er geen verschil, de geglazuurde zijn alleen iets makkelijker om af te wasssen.  Afwassen doe je met de hand in warm water met wat afwasmiddel. Laat de pot ook goed drogen om schimmel te voorkomen. 

 

Zo eenvoudig is het: Snijd alle ingrediënten in stukken, zet de pot op een laag vuur en schenk er olie in. Als de schaal goed warm is, leg je er de ingrediënten in laagjes in: vlees onderaan, dan de groenten en de kruiden. Zet het deksel op de pan en laat op een laag vuur 'sudderen'. Af en toe omroeren en de geur opsnuiven.

Enkele recepten:

Tajine met lamsvlees

De traditionele versies met zoete vruchten en veel verse kruiden. Heerlijk zijn ze. 

Tajine met kefta en ei 

Tajine met lam, pruimen en amandelen

Tajine met lamsgehaktballetjes en zoete aardappel

 

Tajine met kip 

Gekonfijte citroenen, dé smaakmakers van de tajine met kip, of een zoete versie met abrikoos, voor ieder wat wils. 

En citroenen konfijten is makkelijker dan je denkt (en een leuk cadeautje voor onder de kerstboom, samen met de tajine); 

Tajine met kip, groene olijven en citroen 

Tajine van kip met abrikozen en cashewnoten 

Tajine met kip, couscous en wortelsalade

 

Tajine met kip, witte kool, knolselder en zoete aardappel 

 

Tajine met vis en zeevruchten

Tajine van zeeduivel met olijven 

Tajine met gamba en chermoula 

 

Vegetarische tajine 

Tajine met venkel 

of een verrassend feestelijke tajine van witte asperges met saffraan 

 

 tip: serveer er een heerlijke couscous met groenten bij.