Aan de slag met een tajine: tips en recepten
Enkele tips voor je de tajine in gebruik neemt:
- Zet de tajine voor het eerste gebruik 24 uren in water om barsten te vermijden.
- Vet zowel de pot als het deksel in met olie voor het eerste gebruik en verwarm op een laag vuur.
- Je kan de tajine op alle warmtebronnen gebruiken maar let op voor extreme temperatuurwisselingen: zet ze niet recht op het vuur uit de koelkast of houd ze niet onder koud water als ze net uit de oven komt.
- Een tajine met doorsnee van 30 cm is een mooie maat omdat je er ook grote stukken vlees in kan bereiden.
- Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde versies: in smaak is er geen verschil, de geglazuurde zijn alleen iets makkelijker om af te wasssen. Afwassen doe je met de hand in warm water met wat afwasmiddel. Laat de pot ook goed drogen om schimmel te voorkomen.
Zo eenvoudig is het: Snijd alle ingrediënten in stukken, zet de pot op een laag vuur en schenk er olie in. Als de schaal goed warm is, leg je er de ingrediënten in laagjes in: vlees onderaan, dan de groenten en de kruiden. Zet het deksel op de pan en laat op een laag vuur 'sudderen'. Af en toe omroeren en de geur opsnuiven.
Enkele recepten:
Tajine met lamsvlees
De traditionele versies met zoete vruchten en veel verse kruiden. Heerlijk zijn ze.
Tajine met lam, pruimen en amandelen
Tajine met lamsgehaktballetjes en zoete aardappel
Tajine met kip
Gekonfijte citroenen, dé smaakmakers van de tajine met kip, of een zoete versie met abrikoos, voor ieder wat wils.
En citroenen konfijten is makkelijker dan je denkt (en een leuk cadeautje voor onder de kerstboom, samen met de tajine);
Tajine met kip, groene olijven en citroen
Tajine van kip met abrikozen en cashewnoten
Tajine met kip, couscous en wortelsalade
Tajine met kip, witte kool, knolselder en zoete aardappel
Tajine met vis en zeevruchten
Tajine van zeeduivel met olijven
Vegetarische tajine
of een verrassend feestelijke tajine van witte asperges met saffraan
tip: serveer er een heerlijke couscous met groenten bij.