Tajine van kip met olijven en ingemaakte citroen
Ingrediënten
-
1 boerenkip van 1 1/2 kg, in stukken verdeeld
-
2 grote uien
-
1 bosje koriander
-
½ bos bladpeterselie
-
sap van 1 citroen
-
1 th lepel gemberpoeder
-
1 th lepel gemalen komijnzaad
-
1 mespunt saffraandraadjes
-
1 kaneelstokje
-
2 ingemaakte of gezouten citroenen
-
180 gr paarse of groene olijven, gekneusd
-
olijfolie
-
versgemalen zwarte peper en zout
Bereiding
Snijd de uien en knoflook fijn en snijd daarna de koriander en peterselie afzonderlijk fijn.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een tajine en bak de stukken kip op hoog vuur rondom aan. Draai het vuur laag, doe ui en knoflook in de pan en bak alles af en toe roerend nog 5 minuten. Voeg citroensap, koriander, gemberpoeder, komijn, saffraan, kaneel en 300 ml water toe met zout en peper naar smaak. Sluit de tajine en stoof de kip 1½ uur op heel laag vuur. Controleer steeds of er voldoende vocht in de tajine zit. Voeg zo nodig wat warm water toe.
Spoel de citroenen en olijven af onder de koude kraan. Snijd 1 citroen in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schillen in dunne reepjes. Roer de olijven en citroenreepjes door de tajine. Snijd de andere citroen in vieren en leg de stukken in de tajine. Sluit hem en stoof alles nog 10 minuten. Het moet een romige saus worden. U kunt voor een vollere smaak een gevogeltebouillontablet toevoegen.
Bestrooi de tajine met de gesneden peterselie en dien hem op.
Tip: Doe de olijven als ze nog niet zijn gekneusd in een grote diepvrieszak en sla erop met een vleeshamer tot ze openspringen. De pitten moeten erin blijven.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be