Keilekker, die eitjes!
1. Is een ei voedzaam?
Een ei past perfect binnen een gezonde voeding. Het brengt maar liefst negen essentiële voedingsstoffen aan. Eerst en vooral eiwitten, van de beste kwaliteit! Deze eiwitten bevatten namelijk alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor de spieren. Verder bevat één eitje ook ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12, en dit allemaal voor amper 90 kcal. Ideaal ter afwisseling van een portie vlees of vis. Nog een pluspunt: een ei is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D, een nutriënt waarvan de inname in veel Westerse landen te laag is.
2. Hoe zit dat nu met eieren en cholesterol?
Wie met te veel cholesterol kampt, krijgt vaak het advies om eieren te schrappen van het menu. Dat is niet helemaal terecht en volstaat tevens niet om je cholesterolgehalte en je risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Bovendien is het vooral de eidooier die cholesterol bevat, zo’n 200 mg om precies te zijn. Cholesterol aanwezig in voeding heeft echter minder invloed op het cholesterolgehalte in het bloed dan eerst werd gedacht. Grotere boosdoeners zijn voedingsmiddelen die veel verzadigde en transvetten bevatten (bv. vette vleeswaren en vette kazen, boter, vaste margarines verpakt in een wikkel, fastfoodproducten, allerlei vetrijke snacks en zoetigheden). Een ei bevat trouwens meer zogenaamd goed onverzadigd vet dan verzadigd vet. Het is daarom niet nodig om eidooiers van het menu te schrappen. Maar overdrijf er ook niet mee. De boodschap is dus doseren en variëren.
3. Gebakken of gekookt
Of je nu kiest voor een roerei of een zacht gekookt exemplaar, het cholesterolgehalte in beide bereidingen is vergelijkbaar. Voeg je aan deze eibereidingen nog cholesterolbevattende voedingsmiddelen zoals garnalen of room, dan jaag je het cholesterolgehalte natuurlijk de hoogte in. Wil je het gezond houden? Kies dan voor puur, zonder toevoeging van te veel verzadigde vetten of zout. Opteer liever voor smaakmakers zoals verse kruiden en groenten.
4. Waarom je het wit niet van het geel mag scheiden…
Beperken we ons niet beter tot het wit van ei? Dit is immers vrij van vetten en cholesterol. Toch is het beter om je ei 100% te verorberen. Een eidooier mag dan wel cholesterol bevatten, we hebben reeds geleerd dat we een ei daarom niet moeten schrappen van het menu. Daarnaast is het geel van ei rijk aan eiwitten, vitaminen, minderalen en bioactieve stoffen. Wie zich dus beperkt tot het wit van ei, loopt deze belangrijke voedingsstoffen mis.
5. En hoe zit het met rauwe eieren?
Risicogroepen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met een verminderde weerstand worden afgeraden om rauwe eieren en zelfgemaakte gerechten met rauwe eieren te eten (bv. zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse en bavarois). Mogelijke boosdoeners zijn enkele types van Salmonella die weliswaar nog maar zelden voorkomen in eieren. Eieren koken of bakken doodt de bacteriën.
6. De oorsprong
Wil je weten waar je eitje vandaan komt? Check dan de stempelcode. Hierdoor kun je zelfs traceren waar het ei gelegd werd. Naar de kip in kwestie blijft het gissen. De code onthult wel het soort houderijsysteem. Zo staat nul voor bio, één voor vrije uitloop, twee voor scharrel en drie voor verrijkte kooi. Daarna volgen de code van het land van herkomst en het registratienummer van de producent.
7. Eieren bewaren
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar vanaf de legdatum. Je bewaart je eieren best op een koele en droge plek, bij voorkeur in hun kartonverpakking. Zorg ervoor dat de eieren met hun punt naar beneden liggen, zo blijft de dooier mooi centraal. Omdat de schaal van een ei erg poreus is, vermijd je best de aanwezigheid van sterk geurende producten zoals ui of vis. Dit geldt ook voor hardgekookte eieren, die zo een weekje goed blijven. Ben je vergeten hoelang dat ei al in je koelkast ligt? Doe dan de drijftest. Een vers ei in een kom met zoutwater zal plat op de boden blijven liggen. Hoe ouder het ei, hoe meer lucht er in de luchtkamer zit en hoe beter het zal drijven. Je kunt ook schudden met je ei. Is het vers, dan hoor is niets. Zit je met een oud ei, dan hoor je de inhoud bewegen. Tip: schrijf een datum op je ei.
Themaweek: een eitje voor elke dag
- Maandag: Karnemelkstampers met grijze garnalen en een hoeve-eitje
- Dinsdag: Quiche met broccoli en amandelen
- Woensdag: Vogelnestjes met witte kool en patatjes
- Donderdag: Aardappelen à la flamande
- Vrijdag: Gefrituurd eitje met frieten en vanillepap
- Zaterdag: Asperges met een gepocheerd eitje
- Zondag: Omelet met tomaten, ham en oregano
K-EI-Lekker!
Er zit zoveel meer in ei. Gekookt, gebakken, geroerd of gepocheerd: een ei is lekker en voedzaam. Op een boterham, met asperges, in een saus...er is zoveel mogelijk met eieren.