Vogelnestjes met witte kool en patatjes
Ingrediënten
voor het vogelnestje
-
5 eieren
-
700 g gemengd gehakt
-
3 ronde beschuiten
-
peper
-
300 ml kalfsbouillon
voor de witte kool
voor de patatjes
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
Breng het water aan de kook. Kook 4 eitjes hard in 10 minuten. Schrik onder koud water en pel ze. Hou 1 voor het gehakt.
Breek de beschuiten in kruimels. Meng onder het gehakt.
Pel en snij een sjalotje fijn.
Meng een rauw eitje onder het gehakt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het sjalotje toe. Meng onder elkaar tot een stevig gekruid gehakt.
Verdeel het gehakt in vier porties. Maak van elke portie een dikke hamburger. Duw in elke hamburger een gepeld eitje en kneed het gehakt rond het eitje. Druk goed aan en vorm tot een balletje.
Smelt een klont boter in een pan. Kleur de balletjes rondom aan.
Snij een halve witte kool fijn. Stoom gaar.
Laat de gehaktballen twintig minuten verder garen in de voorverwarmde oven van 200 graden.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pot op een laag vuurtje. Voeg de bloem toe. Roer droog tot het naar ‘koekjes’ ruikt.
Haal eventueel van het vuur en voeg een kleine scheut melk toe. Roer tot alle klonters weg zijn. Voeg nog wat meer melk toe en roer tot een homogene pap. Zet terug op het vuur. Laat indikken en voeg meer melk toe tot de gewenste dikte. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de witte kool onder de bechamelsaus. Voeg eventueel nog een lepel mosterd toe. Hou warm.
Frituur de aardappelblokjes op 180 graden tot ze mooi krokant en goudgeel zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Haal de balletjes uit de pan. Giet het vet af. Blus (deglaceer) de pan met bruine fond. Laat inkoken en kruid met peper en zout.
Serveer de balletjes met de kroketjes en de saus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be