Ode aan de stoemp: tips en tricks

Ode aan de stoemp: tips en tricks
dinsdag, 27 september, 2016 - 12:27

Stoemp blijft ieders favoriet: gaat mooi met de seizoenen mee en kan zowel als dagelijkse kost of om mee uit te pakken in een feestelijk menu.

Enkele tips en recepten.

Je hoeft heus geen grote keukenprins - of prinses te zijn om een heerlijke stoemp op tafel te toveren. De magie van stoemp zit in de juiste aardappelen: je gebruikt best zachtkokende bloemige aardappelen, die je met een goede stamper tot puree stampt en afwerkt met een scheutje melk, een klontje boter en vers geraspte nootmuskaat. Experimenteer gerust met een lekkere olijfolie, pittige mosterd en verse tuinkruiden. Zo maak je van elke stoemp een feest!

 

Verse seizoensgroenten in de kijker: een winterse stoemp van rode kool met spek afgewerkt met smout en appeltjes brengt je terug naar je kindertijd.

 

 

En wie houdt niet van de klassieke combinatie van stoemp met witte pens: stoemp van witte kool of witloofstoemp.  

 

Een spinaziestoemp met kotelet brengt je voldoende kracht om de donkere wintermaanden door te komen. 

 

In de lente maken we een versie met andijvie: stoemp van andijvie met spekboontjes en boerenworst of met bloemkool: bloemkoolstoemp met gebakken tong.

 

Stoemp is heerlijk met worsten en koteletten maar je kan ook opteren voor een vegetarische versie: Wortelstoemp met een gepocheerd eitje en bieslookroom.

 

Of wat dacht je van een zomerse vegetarische versie: gevulde courgette met stoemp van prei. Het hoeft heus geen winter te zijn om stoemp te serveren. 

 

 

Prei is een veelzijdige groente, doet het uitstekend in vegetarische versie of bij worst: preistoemp met worst en saus van graanmosterd. Maar je kan ook een preistoemp serveren met verse vis: Preistoemp met pladijs op smaak gebracht met zure room. 

 

Voor een extra feestelijke versie: preistoemp met victoriabaars en hollandaisesaus.

 

Breng de lente op je tafel met een verrassende stoemp van asperges en bloemkool of verras je gasten met zeewolf met erwtenstoemp en mousseline met daslook.

 

En voor de durvers: laat je verrassen door de smaak van geitenkaas of zoete aardappel in je stoemp: