Tips voor de feestdagen: alles voor een geslaagde gourmetavond

Tips voor de feestdagen: alles voor een geslaagde gourmetavond
maandag, 26 december, 2016 - 12:55

Een lekker slaatje, wat extra groenten of eenvoudige sausjes, het geeft je gourmetavond al wat extra diepgang. Veel moet het allemaal niet zijn. Keep it simple, is de boodschap. 

 

A. Het vlees

Belangrijk: zorg voor mager vlees. Hierdoor zal er iets minder rook zijn.

  • Biefstuk: waarom minivleesjes kopen als je het gewoon klein kan snijden? Koop een lekker stukje vlees bv. châteaubriand en snij het zelf in reepjes.
  • Kippensaté: snij kip in blokjes en marineer in olijfolie met kerriepoeder en paprikapoeder. Steek ze daarna op tandenstokers. Ook lekker met gember, sesamolie of koriander in de marinade!
  • Hamburgertjes: meng rundsgehakt met varkensgehakt. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel een eitje, wat paneermeel, nootjes of andere kruiden naar keuze toe. Meng alles onder elkaar. Verdeel in kleine porties en vorm tot een hamburgertje. Meng paneermeel met rode paprikapoeder. Haal de burgertjes door het paneermeel.

Andere ideetjes:

  • Pensen: snij witte pensen, bloedworsten of merguezworstjes in kleine schijfjes. 
  • Gehaktballetjes: rol gehakt tot balletjes. Kruid ze naar wens.
  • Spek: sneetjes spek zijn altijd lekker!

Extra tip: serveer elke persoon een kommetje met verschillende soorten vlees. Een leuke manier om te variëren op de grote schotel en net iets comfortabeler aan een niet zo grote tafel met veel volk.

Enkele recepten

 

B. De bijgerechten

Geen feest zonder sausjes natuurlijk. Mayonaise en mosterd zijn onmisbaar, maar je kan er ook een aantal zelf maken.

  • Cocktailsaus: mayonaise en ketchup mengen en klaar is kees. Wat cayennepeper, paprikapoeder of whisky erbij en je hebt een heerlijk sausje. Voeg gerookte paprika toe en je hebt een aangenaam rokerig sausje.
  • Looksaus: meng mayonaise met een teentje look en laat even trekken. Meng er eventueel wat yoghurt onder voor wat extra frisheid.
  • Kruidenboter: zorg dat boter zacht is. Meng er fijngesneden bieslook en look onder. Nog wat extra peper en zout en de kruidenboter is klaar!

Meer sausjes

Vlees is belangrijk, maar ook de bijgerechtjes verdienen aandacht. 

  • Venkel-komkommersalade: rasp de venkel en komkommer. Meng onder elkaar. Voeg eventueel wat yoghurt toe. Kruid met peper en zout.
  • Wortelsalade: rasp drie soorten wortelen (gele, oranje en paarse). Meng ze onder elkaar. Kruid met peper en zout.
  • Couscous met munt en feta: giet de warme bouillon over de couscous en laat trekken. Snij de feta, lente-ui en munt fijn. Meng onder de gezwollen couscous. Kruid met peper en zout.
  • Gebakken groenten: snij paprika, courgette en aubergines in schijfjes. Zo kunnen ze zelf hun favoriete groenten bakken.

Andere leuke ideetjes:

  • Stoom krielaardappelen beetgaar en snij ze in schijfjes. Lekker om te bakken. 
  • Snij wilde paddenstoelen fijn en doe in een kommetje.
  • Kwarteleitjes: ideaal als minispiegeleitje of mini-omelet.
  • Kerstomaatjes: snij verschillende kerstomaatjes (verschillende kleuren) in vier of in twee. Meng onder elkaar.
  • Gemengde salade: meng wat sla naar keuze en doe in een potje. Bewaar koud.
  • Wraps: het gehakt kan je ze zelf laten bakken. De vulling is uiteraard naar keuze.

 

Heb je trouwens geen grill, dan zijn deze ideetjes ook leuk voor een steengrill of tepanyaki.

Twijfel je nog of je een racletteavond moet organiseren? Dit zijn onze tips. 

 

Smakelijk!