Vlees noch vis: 4 x veggie tijdens de Week van de Smaak
Op 20 november namen 10 Brusselse verenigingen het tegen elkaar op in de strijd voor de Gouden Brochette in de Abattoir – het slachthuis, je leest het goed - in Anderlecht. De negen vleesbrochettes waren de locatie genegen. Voor de Thaise tofuspies was het knokken tussen al dat vleselijk geweld. De strijd wierp zijn vruchten af, want het spiesje versloeg acht vleesgenoten en werd zo de roemrijke tweede. De exotische marinade liet de tofu, pastinaak, pompoen, rode ui en mango schitterend tot zijn recht komen na een vurig grillmomentje op de barbecue.
Vegetarische waterzooi bij Bistro V
Maandelijks organiseert EVA Vlaams-Brabant Bistro V in het Leuvense Wereldcafé. In november was dat niet anders. Of toch een heel klein beetje anders. Alle gerechten stonden in het teken van de Week van de Smaak: Mango-chilisorbet, waterzooi, knolselderrisotto en crême brûlée. De waterzooi met tofusnippers - te koop in natuurwinkels - viel het meest in de smaak omdat de stukjes vleesvervanger wel heel veel weg hadden van de smaak van kip. Een ideaal alternatief voor een oeroude klassieker!
Meer recepten met tofusnippers?
Zeegroenten en vurige wasabi
De Oosterzeelse afdeling van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) vond in japanologe Valerie Boone de ideale kookcoach om twintig flexitariërs in te wijden in de Aziatische keuken. Ze gingen onder andere aan de slag met de Japanse paddenstoel shiitake, de zoete rijstwijn mirin en met het zilte zeewier wakame. Met deze pure Japanse ingrediënten toverden ze lekkere gerechten met imponerende namen op tafel: een blokje hiyayakko of gekoelde tofu, een bordje shi itake to negi no itamemono of shiitake met prei en Temakisushi of handgerolde sushi uit het vuistje. Mijn favoriet voor de winter is de hartige tofu misosoep. Miso is een voedzame pasta van gefermenteerde sojabonen en granen die vermengd zijn met zout en gist. Een eetlepel in je soep is heerlijk verwarmend tijdens deze koude dagen.
Voedings- en gezondheidsconsulente Liesbeth Halewyck stoofde haar Indisch potje tijdens de Week van de Smaak in de foyer van de Leuvense bibliotheek. Ze nam een veertigtal kooklustigen op sleeptouw doorheen de vegetarische keuken van India. Het menu ging van rode linzensoep over rode biet met gember tot de kikkererwtenstoofpot chana masala met dampende basmatirijst (recept). De blikvanger van de avond was het kruid asafoetida, wat letterlijk hars met sterke geur betekent. Het is een typisch Indisch kruid dat hier beter bekend is als duivelsdrek, omwille van zijn kwalijke geur. Zodra je het kruid verwarmt, vermindert zijn sterke geur. Naast zijn unieke ui-achtige smaak, bevordert het kruid de spijsvertering, voorkomt het winderigheid en werkt het cholesterolverlagend. Mooi meegenomen!