Zelf limonade maken: de basis, de tricks en de recepten

Zelf limonade: de basis, de tricks en de recepten
zaterdag, 1 april, 2017 - 13:58

Zelf limonade maken houdt eigenlijk niets in. De zomer is natuurlijk het moment bij uitstek om uit te pakken met je zelfgemaakte limonade. Ook in de winter zijn er echter opties te over.

Trouwens, topactiviteit om samen met de kinderen te doen. Leuk weetje: het is ook veel gezonder. OK, het bevat nog zoetstof, maar je kiest zelf hoe zoet je het maakt en welke zoetstof je gebruikt. 

 

De basis

De basis van een limonade is meestal een siroop. Die siroop wordt vervolgens aangelengd met - meestal - spuitwater en citroensap voor de frisheid. Tip: maak een grote hoeveelheid en bewaar die in de koelkast of diepvries. Zo kun je een week lang elke dag verse limonade drinken.

Onmisbaar bij je limonade zijn ijsblokjes. Een limonade drink je ijskoud. Dus zorg dat je die in huis hebt.

 

Recept: siroop

Ingrediënten: 200g suiker, 200g water

Bereiding: 

 1. Doe water en suiker in een kookpotje.
 2. Zet op een matig vuurtje en breng aan de kook.
 3. Laat sudderen tot de suiker opgelost is.
 4. Haal van het vuur

Dit is het basisrecept voor een suikersiroop.

 

 

 

Zoetstof

Uiteraard kan je spelen met de hoeveelheid suiker. Hoe meer suiker, hoe zoeter. Let op: je kan de hoeveelheid suiker ook verminderen door iets meer spuitwater toe te voegen aan je uiteindelijke limonade. Je kan de suiker ook vervangen door honing. We raden aan om dat op 1 liter water 200 gram honing te gebruiken.

De rest van de bereiding is hetzelfde. Natuurlijk zijn er opties met andere zoetstoffen. Stevia bijvoorbeeld. Afhankelijk of je stevia poeder of stevia korrels gebruikt, moet je het oplossen in warm water. Begin met een koffielepel op 200ml water en voeg water toe indien te zoet.

 

Smaakstoffen

Net zoals met de zoetstoffen is ook hier veel mogelijk. Vaak laat je de aromaten even meekoken in de suikersiroop, haal je ze daarna van het vuur en laat je het gewoon even trekken. Hoe langer, hoe meer smaak. Let wel op, sommige aromaten mag je niet te lang laten trekken of ze worden bitter. Daarna zeef je alles voor een egale siroop zonder stukjes.

Verder kan je aanlengen met allerlei sappen zoals citroen-, limoen-, aardbeien-, sinaasappel- of watermeloensap. Ook hier: probeer gewoon. Trial and error dus.

 

Enkele opties:

1. Citroen-lavendel

Laat gedroogde lavendel meekoken in de siroop. Laat 10 minuten staan, zeef het en laat afkoelen. Vul aan met citroensap en eventueel wat spuitwater (niet verplicht). Afwerken met lavendelbloempjes en citroenschijfjes.

  • Ingrediënten: 500g suiker, 500ml water, 40g gedroogde lavendel, sap van 8 citroenen, ijsblokjes, lavendelbloempjes, enkele schijfjes citroen

2. Komkommer-tijm-citroen

Maak een siroop van water, suiker en tijmtakjes. Laat volledig afkoelen en zeef. Vul aan met citroensap en spuitwater. Werk af met schijfjes komkommer, ijsblokjes en een takje tijm.

  • Ingrediënten: 500g suiker, 500ml water, 1 handvol takjes tijm, sap van 10 citroenen, ijsblokjes, extra takjes tijm, enkele schijfjes komkommer, 1,5l spuitwater

3. Honing-gember-citroen

Maak een siroop van honing, gemberschijfjes en water. Laat staan en volledig afkoelen. Zeef. Vul op met citroensap en spuitwater. Werk af met schijfjes gember, ijsblokjes en een schijfje citroen.

  • Ingrediënten: 100g honing, 5cm gember, sap van 10 citroenen, 400ml water (voor de siroop), 1,2l spuitwater, extra gember en citroen voor afwerking

4. Munt-stevia 

Doe alles in een grote karaf. Laat afkoelen in de koelkast. Serveer met ijsblokjes en een extra takje munt. Let op: gebruik je Stevia in korrelvorm, los dit dan even op in wat van het water.

  • Ingrediënten: 200ml citroensap, 1,2l spuitwater, 2 handvol takjes munt, 2 el vloeibare stevia (of 2el stevia poeder)

5. Perzik-citroen 

Breng water, suiker en perzik aan de kook, laat 5 minuten sudderen. Blend fijn. Laat de stoom ontsnappen en blend nog eens. Laat volledig afkoelen in de frigo. Meng met het citroensap. Serveer met ijsblokken en een schijfje citroen.

  • Ingrediënten: 1l water, 4 perziken (grofgehakt), 150g suiker, sap van 6 citroen, enkele schijfjes perzik, ijsblokjes

6. Blauwe bes-lavendel 

Breng suiker, water, lavendel en blauwe bessen aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. Zeef en hou het sap bij. Leng aan met spuitwater en citroensap. Werk af met ijsblokjes, blauwe besjes en lavendelbloempjes.

  • Ingrediënten: 200g suiker, 200ml water, 1el lavendel gedroogd, 200g blauwe bessen, 200ml citroensap, 1,5l spuitwater, enkele schijfjes citroen, lavendelbloempjes en extra blauwe besjes

 

 

Afwerking

Wil je net iets anders op tafel brengen? Dan hebben we ook hiervoor nog enkele tips.

 • Gebruik coole glazen zoals een jar of confituurpot bijvoorbeeld.
 • Voeg wat extra bloempjes zoals viooltjes, verse kruiden zoals munt of basilicum of aromaten zoals steranijs, rozemarijn of peperbollen toe. Het geeft je glaasje net dat extra.
 • Ijsblokjes, daar valt tevens veel mee te doen. Pimp ze met kleurstof, coulis of kruiden. Meer info
 • Een rietje kan natuurlijk niet ontbreken. Zoek de meest kleurrijke en werk  zo je glas helemaal af.

 

Meer alcoholvrije tips?

Check ook onze andere specials

 1. Iced tea
 2. Smoothies en shakes
 3. Alcoholvrije cocktails 
 4. Vruchtenwater