Zelfgeoogst en zelfgemaakt, dat smaakt!

Zelfgeoogst en zelfgemaakt, dat smaakt!
donderdag, 10 juli, 2014 - 09:41
kookboeken

Afgelopen zondag was ik met vrienden in Schendelbeke bij Geraardsbergen. Als eerbetoon aan meter Cécile – de oma van een vriendin - plukten we in haar weidse boomgaard alle mogelijke rijpe bessen. Sereniteit in de vorm van emmers vol rood en blauw fruit was in deze oase van rust ons deel.

Verwelken stond niet in Céciles woordenboek en dus wisten we wat ons te doen stond om haar en haar natuurlijke rijkdom eer aan te doen. We plukten dat het een lieve lust was: van de oude bekende framboos, aal- en stekelbes over de blauwe jostabes tot de minder gekende logan- en Japanse wijnbes. Ook de kersenbomen en kriekelaars ontkwamen niet aan onze ijver. In meters - haast opnieuw hippe - overschorten, plukten we al wat kleurig rijp was en dankten we Cécile voor al dat vruchtbaar leven. Moe en voldaan trokken we ’s avonds elk met een volle emmer glanzend fruit naar huis.

 

Vandaag heb ik eindelijk de tijd om de vruchten te verwerken. Met zoveel lekkers heb je zoveel mogelijkheden. Het boek ‘Zelfgeoogst en zelfgemaakt, dat smaakt’ helpt me uitstekend op weg. In het boek ga je op bezoek bij acht verschillende land- en tuinbouwbedrijven die hun producten verkopen via een zelfoogstsysteem. Dit betekent dat de boer(in) zorgt voor mooie groenten en (klein) fruit en dat jij dat supervers lekkers zelf kan gaan plukken. Een beetje zoals de tuin van meter Cécile, maar dan wat grootster opgevat.

Het zelfpluksysteem vind ik echt fantastisch. Jij begeeft je middenin de natuur en krijgt terug voeling met de aarde en ook de boer(in) vaart er wel bij. Een win-winsituatie voor alle partijen! 

Met je kinderen gaan plukken bij een zelfpluktuin of zelfoogstbedrijven is bovendien een heel fijne en lekkere vakantieactiviteit! In september ga ik alvast met vriendinnen bessen, noten, groenten, kruiden en eetbare bloemen plukken bij Els Vloebergh van het Plukhof.

Het Plukhof is slechts één van de vele adresjes dat het boek ‘Zelfgeoogst en zelfgemaakt, dat smaakt’ rijk is, naast de vele overheerlijke recepten. Want daar was het mij vandaag eigenlijk om te doen: Céciles lekkere vruchten verwerken.

Ondertussen is de keuze gemaakt: ik maak straks de blauwe bessenmousse met een twist.

Zelfgeoogst en zelfgemaakt, dat smaakt!

Zelfgeoogst en zelfgemaakt, dat smaakt!

door Agnes De Ruyter, Lieve Galle en Hilde Deweer.

 

Uitgegeven bij Stichting Kunstboek