bloem

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan verwijderd zijn. Door deze bereidingswijze heeft bloem een witte kleur. Vroeger werd door sommige korenmolens voor rijke mensen extra witte bloem geproduceerd. Hiervoor werden van de tarwekorrels eerst door pelstenen de buitenkant van de korrel weggeraspt, waarna ze op een maalkoppel tot meel werden vermalen.

Dit product kan voor veel gerechten gebruikt worden. Het wordt vaak voor gebakjes gebruikt, maar het kan ook aan sauzen toegevoegd worden om er een betere binding aan te geven. Je ziet ook vaak in kookprogramma's dat als ze degen willen uitrollen, bloem gebruiken. Zo wordt het deeg minder vochtig en kan je het beter kneden en bewerken.

Bloem is makkelijk te bewaren, je kan het zeker 2 à 3 jaar bewaren op een droge plek. Enkele soorten bloem: tarwebloem, patentbloem, rijstebloem, maïsbloem.

Recepten