marsala

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië. Het is een zoete (dessert-) wijn, die niet alleen gebruikt in sabayon, maar laat zich ook zeer goed combineren met kazen en kan op kamertemperatuur gedronken worden.

De Marsala-wijnen bestaan hoofdzakelijk in drie tinten. Dit zijn Oro (gouden of golden), Ambra (amber), Rubino (robijn of ruby) Marsalas worden geklasserd naargelang hun zoetheidsgraad en ouderdom. De zoetste Marsalas noent men "dolce" (zoet), gevolgd door "demisecco" (halfdroog) en dan de "secco" dewelke de droogste variant is.

De rijping varieert dan van 1 tot 5 en soms zelfs meer dan 20 jaar. Met name de drogere, wat langer gerijpte varianten kunnen een behoorlijke kwaliteit halen. Het klassement, van de jongste tot de oudste wijnen zijn: "fine", "superiore", "superiore riserva" , "vergine" en de "stravecchio".

Types van Marsala:

  • Fine: 17-18% alcohol, meer dan één jaar narijping op vat.
  • Superiore: 18% alcohol, minstens twee jaar narijping.
  • Superiore Riserva: 18% alcohol, 4 jaar narijping.
  • Vergine Soleras: 18% alcohol, 5 jaar rijping.

 

Het belangrijkste Marsala-wijnhuis is Florio. Deze wijn-producent werd gesticht in 1832 door Calabrian Vincenzo Florio, beter bekend als "Vader van de Siciliaanse wijnhandel (of Godfather...). De opslagplaatsen en kelders van het Florio-imperium beslaan meer dan een kilometer lengte aan de zeekust. Florio was ook het eerste georganiseerde Marsala-wijnhuis op Sicilië. Andere grote wijnhuizen zijn: Lombaro, G&D Marsala en Pellegrino. 

Recepten