Eendenborstfilet met butternutsalade en geroosterde groenten van Sandra Bekkari

Ingrediënten

voor de saus

  • 2 el aalbessenconfituur
  • 250 ml rode wijn
  • 1 tl mosterd
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 1 steranijs
  • 250 ml marsala

voor de rub

  • 2 kruidnagels
  • ½ kl venkelzaad
  • ½ kl komijnzaad
  • 1 kl honing (optioneel)
  • zout

voor de geroosterde groenten

  • 200 g spruitjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • karwijzaad
  • olijfolie
  • 1 bos jonge wortelen
  • een handvol pistachenoten
  • enkele takjes dragon

voor de butternutsalade

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 butternut pompoen
  • 1 sinaasappel
  • 1 roze pompelmoes
  • 1 witte pompelmoes
  • een handvol noten bv amandelen

voor de dressing van de butternutsalade

  • 5 el sinaasappelsap
  • 1 stukje gember
  • 2 el walnotenolie
  • peper
  • zout

Gezond genieten is de rode draad in Sandra's menu. Ze kiest voor drie eenvoudige, maar feestelijke gerechten. Ideaal voor wie het tijdens de feestdagen niet te zwaar, maar wel lekker wil maken. 

Als hoofdgerecht kiest ze voor een eendenborstfilet met butternut-citrussalade, geroosterde groenten en marsalasaus.

 

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Mediterraans

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2.  Maak de spruitjes schoon, schep om met olijfolie. Doe op een bakplaat met bakpapier. Verdeel er het karwijzaad over.  

  3.  Maak de worteltjes schoon maar behoud een stukje loof. Doe op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie, karwijzaad, tijm en laurier. Zet ca 40 minuten in de oven.    

  4.  Maak het sausje.Laat de compote op een laag vuur smelten in de wijn en marsala. Voeg de specerijen en kruiden toe en 1 tl mosterd. Draai het vuur zachter en laat inkoken tot een saus. Verwijder de specerijen en kruiden en zeef de saus.   

  5.  Bereid de eend voor. Kruis de filets in op de velkant. Plet de specerijen voor de rub en meng met wat honing als je graag een zoete toets hebt.  

  6.  Schil, ontpit en rasp de butternut. Stoof kort aan in olijfolie. Kruid met peper en zout. Pel de citrus en snijd à vif. Hou het sap opzij voor de dressing. Meng alle ingredienten van de dressing.   

  7.  Haal dle geroosterde groenten uit de oven. Bak de eendenfilets op de velkant in olijfolie. Draai ze om na 5 à 6 minuten en bak nog even verder. Laat ze rusten onder aluminiumfolie.   

  8.  Hak de dragon fijn. Serveer de wortelen met de dragon en pistachenoten.Serveer de butternutsla met de geroosterde noten. Schep er de dressing door.Trancheer het vlees en serveer met het sausje.   Serveer met de geroosterde groenten en butternsla.  

5
Average: 5 (2 votes)

VTM Koken feestmenu's

Sandra Bekkari, Loïc Van Impe, Sofie Dumont én Vers Talent An maakten speciaal voor ons een eigen feestmenu: lekker, toegankelijk én voor ieder wat wils. Nood aan inspiratie voor je feest?

Bekijk hier hun menu's: