Appelen in een kooitje met sabayonsaus

Ingrediënten

Sabayon

  • 3 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 2½ el marsala

Dit recept is geïnspireerd door Carêmes egeltje van appel en meringue!! Voor mijn recept gebruik ik in de oven gebakken appelen, gevuld met sultanarozijnen, abrikozen, kaneel en boter. Ze zijn verpakt in een kooitje van licht bladerdeeg en worden geserveerd met een zoete sabayonsaus. Een perfect najaarsdessert. 

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Maak met een mesje een insnijding rond het midden van de appel, zodat de schil tijdens het bakproces niet barst. Snij de bovenkant van elke appel af en verwijder ook een dun schijfje van de onderkant. Haal dan voorzichtig het midden van elke appel uit, zodat ze gevuld kunnen worden.

  2. Meng de abrikozen met de sultanarozijnen en vul daar elke appel mee. Voeg daarna een theelepel abrikozenjam toe en daarbovenop een plakje ongezouten boter, wat bruine suiker, kaneel en wat gehakte walnoten.

  3. Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm en gebruik een bladerdeegsnijder om een ruitjespatroon te maken. Wikkel er elke appel mee in en druk het deeg aan de onderkant samen.

  4. Bestrijk de bladerdeegkooitjes met de opgeklopte eierdooier.

  5. Bak 40 minuten in een oven van 180°C of tot het bladerdeeg goudbruin is en de appel helemaal gaar.

  6. Voor de sabayon: doe de eierdooiers en de suiker in een vuurvaste kom en klop tot je een romig en bijna wit mengsel krijgt. Plaats de kom boven een pan met licht kokend water op een middelhoog vuur en klop tot de sabayon een dikke, romige consistentie krijgt. Klop het eier-suikermengsel met een elektrische mixer tot je een luchtige consistentie krijgt.

  7. Voeg ten slotte de marsala toe en schep over de warme appelen vlak voor het opdienen.

0
Nog geen stemmen