snijboon

Eigenschappen

De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten.  De naam is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger gewoonlijk overdwars in reepjes gesneden werden om zodoende de taaie draden tot korte stukjes te verknippen.

De groene peul heeft een zoete smaak en een uitgesproken aroma.

De platte snijbonen moeten een regelmatige vorm en een egaal groene kleur hebben. Vlekken of schimmel op de snijbonen wijzen op overrijpe groenten. Koop ook geen snijbonen die reeds open zijn of slap aanvoelen.

Snijbonen kan je klaarmaken zoals andere bonen: stomen of koken. Om de smaak- en kleurstoffen te behouden, is het aangeraden om eerst de snijbonen te blancheren voor je ze kookt of stoomt. Na het koken, kan je ze ofwel bakken met een uitje, roerbakken of koud serveren in een salade. Vroeger werden snijbonen in stukjes gesneden voor ze werden gekookt (vandaar de naam). Ze hadden namelijk niet de malse structuur die ze nu hebben. Nu kan je snijbonen perfect in hun geheel koken.

Recepten