Hoe maak je een pull apart bread of plukbrood?

Hoe maak je een pull apart bread of plukbrood?

Nog nooit van plukbrood, of  pull apart bread gehoord? Dan is het hoog tijd om je te laten kennismaken met deze verrassende ‘party snack’. Onder het motto sharing is caring deel je een plukbrood met je vrienden en één ding is zeker. Smullen zullen jullie!

Met plezier geven we jullie alvast een basisrecept op plukbrood te maken. Hierom kan je zoveel variëren als je maar wilt. Onderaan geven we jullie ook nog enkele tips mee.

 

Het basisrecept: plukbrood of pull apart bread

 

Ingrediënten

1 groot, rond, ongesneden (zuurdesem)brood, 75 g kruidenboter 400 g gemalen kaas (kies voor Cheddar of Gouda),  5 lente-uitjes, 8 sneetjes Parmaham, 1 el olijfolie

Doen

 1. Verwarm de oven voor op 200 ° C. Laat de kruidenboter in een kommetje smelten in de opwarmende oven.
 2. Snij met een kartelmes een kruispatroon in het brood. Snij niet dieper dan ¾ van het brood en hou ongeveer 1 à 1,5 cm tussen elke snede, al naargelang de stevigheid van het brood.
 3. Verdeel, al dan niet met behulp van een bakkwastje, de gesmolten boter tussen de sneden van het brood.
 4. Olie twee stukken zilverpapier (dubbel grootte van het brood) in met de olijfolie.  Plaats het brood op het eerst papier en vouw de randen omhoog. Bedek het brood vervolgens met het tweede ingeoliede stuk folie en bak gedurende 7 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Extra zomertip: dit kan je ook op de barbecue maken.
 5. Verwijder ondertussen het vet van de parmaham en snijd de ham in hapklare stukken. De lente-ui snij je in fijne ringetjes. Hou hiervan twee eetlepels apart voor de afwerking.
 6. Neem het brood uit de oven en verwijder het bovenste alu-folie. Verdeel de Parmaham, de geraspte kaas en de ringetjes lente-ui voorzichtig in de openingen van het brood.
 7. Bak het brood vervolgens (onbedekt) verder af in de oven gedurende circa 15 minuten of tot de kaas volledig gesmolten is.
 8. Werk af met de resterende ringetjes lente-ui en serveer onmiddellijk.

 

 

Tips

 • Met een grote pistolet kan je miniplukbrood maken. Zo heeft iedereen zijn eigen mini-plukbrood.
 • Laat de Parmaham achterwege en ga voor een heuse vegetarische versie.
 • Met gehalveerde kerstomaten, hot sauce, ruw gebakken gehakt en in ringetjes gesneden pepers tover je zo een Mexicaanse variant op tafel.
 • Probeer ook eens een zoete variant, gebaseerd op verloren (of gewonnen) brood. Vervang de kruidenboter door geklutste eieren en breng op smaak met suiker, kaneel en vanille. Voor de ‘vulling’ kan je eventueel fruit naar keuze gebruiken.

 

Probeer ook