Zo maak je een perfecte barbecuesaus + 3 variaties!

Geen barbecue zonder een echte barbecuesaus. Het maken van de saus is eigenlijk niet moeilijk en vraagt amper een kwartiertje werk. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een fles in de koelkast.

 

Ingrediënten

625ml tomatenketchup, 125ml molasse, 50ml water, 65ml appelciderazijn,  65ml honing, 1 flinke scheut Bourbon of whisky, 

1/2tl komijnpoeder, 1/2tl chilipeder, 1/2tl lookpoeder, 1/2tl ajuinpoeder, zwarte peper, zout, 2 el blonde suiker (of basterdsuiker)

 

Bereiding

  1. Doe alle vloeibare ingrediënten in een kookpot.
  2. Roer onder elkaar en laat eventueel al even opwarmen. Doe dit op een medium vuurtje al roerend. Anders brandt het misschien snel aan.
  3. Voeg de kruiden toe.
  4. Laat 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft. Blijf de ganse tijd roeren of het brandt aan.
  5. Bewaar in een fles.

 

Liever een variatie?

1. Zoet 

Heb je je saus liever wat zoeter, voeg dan extra honing, suiker of zelfs molasses toe. Belgische perenstroop zorgt voor een verrassende toets

2. Rokerig 

Molasses geeft de saus een subtiele rooksmaak. Mag het iets meer zijn? Dan kan je bij de kruiden ook gerookt paprikapoeder of zelfs gerookt zout gebruiken. Pas wel op met rookextrakten zoals ‘Liquid Smoke’. Hiermee krijg je al snel een saus die te rokerig is.

3. Zuur 

De ciderazijn in het recept geeft de saus een nodige dosis pit. Ben je er geen fan van, laat dit dan achterwege. Durf ook te experimenteren met verschillende soorten azijn.

 

Tip: geen idee waar je alle ingrediënten vindt? Het meeste vind je in de supermarkt. De molasse of melasse is een stroop van rietsuiker. Die vind je in de natuurwinkel.

 

Ontdek al onze barbecuerecepten!