Kaas en bier, hoera! Drie zalig lekkere pintxos of hapjes

Ingrediënten

Voor de pintxos met blauwe kaas en peer

  • 1 stokbroodje
  • 100 g Bleue d'Auvergne
  • 30 g boter (ongezouten)
  • 1 pakje seranoham
  • 1 blik peren (opgelegd)
  • 1 flesje Brugse Zot
  • 1 potje vijgenstroop

Voor de pintxos met kip en ei

  • 1 stokbroodje
  • 1 potje epoise
  • 150 g kippenblokjes
  • 1 pakje teriyakisaus
  • 1 flesje Brugse Zot of Omer
  • 1 pakje fijngesneden ontbijtspek
  • 1 doosje kwarteleitjes
  • 1 flesje honing

Voor de pintxos met gehaktbal en tomaat

  • 1 focaccia met kruiden
  • 1 pakje geitenkaas
  • 1 pakje lamsgehaktballen
  • 1 flesje Brugse Zot of Omer
  • 1 pakje tomatenpassata
  • 1 scheut tomatenketchup
  • 1 doosje zongedroogde tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • 1 kl Harissa
  • een paar takjes platte peterselie
  • 1 kl bloemsuiker

Pintxos zijn de kleine versie van de Spaanse tapas. Het zijn hapjes die in één of twee happen op zijn. Kleine hartige lekkernijtjes dus. Dominique Persoone maakt drie recepten en serveert er een passend biertje bij.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Albert Heijn

Bereiding

  1. Pintxos met bleue d’Auvergne en Peer: Snijd het stokbrood in schuine sneden van 1,5 cm en bak kort af in de oven zodat binnenkant nog zacht is. 

  2. We mixen de kaas met de zachte ongezouten boter (mixer gebruiken) en vullen met dit mengsel een spuitzak. 

  3. We bakken de ingelegde peren in een beetje boter tot ze gekleurd zijn. 

  4. Op het geroosterd stokbrood spuiten we het kaasmengsel, daarop ¾ van de gebakken peer, daarop een schijfje seranoham (slordig dresseren), en daarop het topje van de peer, alles wordt samen met een prikker vast gepind. 

  5. Een beetje vijgenstroop wordt met het bier ingekookt en decoratief over de pintxos verdeeld.

  6. Pintxos met epoise , gelakte kip , spek en ei: Snijd het stokbrood in schuine sneden van 1,5 cm en bak kort af in de oven zodat binnenkant nog zacht is. 

  7. Op het brood komt een schijfje epoise van dezelfde grootte. Laat dit kort smelten onder de grill. 

  8. We bakken op voorhand de kippenblokjes en lakken deze erna met de AH teriyakisaus gemengd met een steveige scheut honing en een half flesje bier.

  9. Bak de kip nog even verder. 

  10. We plooien telkens 2 fijne sneetje ontbijtspek tot een vierkant en bakken dit krokant in een beetje olijfolie of boter. 

  11. Bak enkele AH kwarteleitje in een tefalpan met een beetje olie.

  12. Op het brood met de epoise komen eerste de stukjes kip, daarop het spekkussentje en daarop het gebakken kwarteleitje, alles wordt met een prikker vast gehouden dat we uiteraard niet door de dooier steken.

  13. Pintxos met gehaktbal en tomaten saus:  Als basis gebruiken we de kruiden focaccia AH, met een uitsteekvorm (naar keuze) maken we een basis en bakken dit kort af in de oven (zodat binnenkant zacht blijft)

  14. We koken de lamgehaktballen half gaar in een mengsel van het bier, de zongedroogde tomaten en het bouillonblokje. 

  15. Daarna gaan we de balletjes kleuren in een pan met boter tot ze volledig gaar zijn. 

  16. We koken het bier van de ballen in tot op 1/3de (de zongedroogde tomaat kan er in blijven) en voegen dezelfde hoeveelheid AH tomatenpasata toe, samen met een koffielepel bloemsuiker, een soeplepel tomaten ketchup en een beetje harissa. Dit laten we nu inkoken tot een stroperige massa. 

  17. Eerste bestrijken we de rand van de focaccia met de reductie van tomaat, op de focaccia komt dan een stukje van de geitenkaas, daarop een beetje zongedroogde tomaat (ondertussen zacht gekookt in het bier) daarop een gehaktbal, en vervolgens terug een stukje zongedroogde tomaat. 

  18. Een gedeelte van de tomatenreductie wordt op het einde over de pintxos gegoten alvorens deze vast te prikken met een takje baldpeterselie als versiering.

0

Nog geen stemmen