Rabarber-gemberjam

Ingrediënten

  • 1½ kg suiker
  • 1¼ dl citroensap
  • 4 cm verse gember, gekneusd en gehalveerd
  • 1½ kg rabarberstengels
  • 100 gr geglaceerde gember, fijngehakt
Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten

Bereiding

  1. Snijd de rabarber in kleine stukjes. Leg laagjes rabarber bestrooid met suiker en besprenkel met citroensap in een grote, niet-metalen kom. Dek de kom af en laat hem een nacht staan.

  2. Leg een bordje in de vriezer om straks te kunnen testen. Doe het rabarbermengsel in een grote pan. Hak de verse gember fijn en leg dit op een stukje kaasdoek. Knoop dit met een touwtje goed dicht en doe het in de pan. Roer het mengsel op laag vuur 5 minuten goed door, of tot alle suiker is opgelost. Breng het geheel dan aan de kook en laat het 20-30 minuten flink doorkoken; roer het regelmatig goed door. Schuim het oppervlak tijdens het koken af met een schuimspaan. Test de stolling zodra de jam in een dik lint zonder te druppelen van een houten lepel glijdt.

  3. Neem hiervoor de pan van het vuur, druppel een beetje jam op het koude bordje en zet het 30 seconden in de vriezer. Wanneer het stollingspunt is bereikt, zal zich een velletje op het oppervlak vormen dat rimpelt zodra je er met een vinger op drukt.

  4. Verwijder het zakje van kaasdoek en schuim het oppervlak nog een keer goed af. Roer tot slot de fijngehakte gehakte geglaceerde gember door de jam en schep hem dan direct in schone, warme potten; sluit ze goed. Keer de potten om en laat ze 2 minuten zo staan. Draai ze dan weer om en laat ze afkoelen. Plak er etiketten met de datum op. Bewaar de jam 6-12 maanden op een koele, donkere plaats. Na openen kan de jam maximaal 6 weken in de koelkast worden bewaard.

0
Nog geen stemmen

Jam & Chutney

Auteur:
Murdoch Books
Uitgeverij:
Veltman Uitgevers
Fotografie:
Murdoch Books
ISBN:
9789048304608