Peren

Talloze manieren zijn er om onze nationale trots, de peer, te verwerken.

Knapperig en fris smaken ze op hun best in salades of uit het vuistje. Gestoofd of gepocheerd zijn ze de perfecte combo bij zoete en hartige gerechten. Confituren en chutneys zijn de ideale manieren om ze te bewaren met aparte smaakmakers zoals laurier, kruidnagel, verse rozemarijn... Maak eens een perencompote met een vanillestokje, extra zacht van smaak. Of voeg een peertje toe aan de soep of ovenschotel en je krijgt een verrassend fris zoete smaak.  

De bekendste peersoort is de Conférence, die bijna het hele jaar door verkrijgbaar is (behalve in de zomermaanden). De 'koninginnepeer' Doyenne du Comice is verkijgbaar van oktober tot maart en heeft mooi wit, sappig vruchtvlees en is heerlijk zoet.  De Durondeau is maar kort te verkrijgen, in de maand oktober en is ideaal als dessertpeer. 

Peren bewaar je best in het groentevak van de koelkast.  Om verkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan, besprenkel je het best met wat citroensap.

Recepten