Slaatje met geroosterde peren
Ingrediënten
voor de gevulde peer
-
150 g cashewnoten
-
1 handvol dragon
-
4 el olijfolie
-
zeezout
-
enkele takjes rozemarijn
-
zeste van sinaasappel
-
½ sinaasappel (sap)
-
1 mespunt chilipoeder
voor de passievruchtenvinaigrette
-
2 el bieslook
-
1 sjalot
-
1 mespunt chilipoeder
-
2 el balsamico-azijn
-
4 el zonnepitolie
-
1 tl currypoeder
-
2 rijpe passievruchten
-
zout
voor het slaatje
-
250 g winterpostelein
-
200 g veldsla
-
12 sneetjes prosciutto
-
100 g Parmezaanse kaas
Bereiding
Voor de peren: was de peren. Snij ze middendoor en verwijder het klokhuis. Tip: dit gaat gemakkelijk met een pomme parissienelepel.
Maak de marinade: snij de blaadjes dragon fijn. Meng met olijfolie, agavesiroop en zeezout (fleur de sel). Kruid met een mespuntje chilipoeder.
Voeg fijngehakte rozemarijn, zeste van appelsien en sinaasappelsap toe.
Leg de peren in een ovenschaal of bakplaat bedekt met bakpapier. Smeer ze in met de marinade.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de peren 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Rooster ondertussen de cashewnoten in een pannetje zonder vetstof. Zorg dat ze niet verbranden, maar enkel een kleurtje krijgen.
Hak de cashewnoten fijn.
Haal nu de peren uit de oven. Hou één peer persoon en hol deze een beetje uit.
Snij het uitgeholde vruchtvlees en de andere peren fijn. Meng dit met de cashewnoten. Voeg eventueel wat braadjus toe.
Vul de uitgeholde peren op met het peren-cashewnotenmengsel. Werk af met fijngesneden dragon.
Smakelijk! Wil je liever het slaatje maken? Volg dan de verdere stappen.
Voor de vinaigrette: snij de sjalot fijn. Lepel de passievruchten uit en hak een beetje fijn. Meng met de sjalot.
Meng er de balsamico-azijn, fijngesneden bieslook, zonnepitolie en currypoeder onder. Kruid af met zout en een beetje chilipoeder.
Voor het slaatje: was de sla. Ontpit de granaatappel en lepel er de pitjes uit. Tip: snij in twee en klop met een houten lepel op beide helften om er vlot de pitjes uit te krijgen.
Snij de prosciutto fijn. Rasp de kaas of snij er schilfers af met een dunschiller.
Afwerking: dresseer de sla en winterpostelein op een bord. Verdeel er prosciutto, Paremzaanse kaas en granaatappel over. Werk af met de gevulde peer, vinaigrette en wat dragon.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be