Sofies Feestmaand: Crème brûlée met speculaas, muntthee en chocoladesoufflé
Ingrediënten
voor de muntthee
-
1 kl bruine suiker
-
1 handvol verse munt
-
een paar extra takjes munt
-
700 ml water
voor de chocoladesoufflé (beslag)
-
350 g donkere chocolade (70%)
-
450 g room (volle)
-
4 eidooiers
-
1 klontje boter
-
120 ml suikersiroop (60g suiker/60g water)
-
1 hoge pot
-
aluminiumfolie
voor de chocoladesoufflé (afwerking)
-
4 sigarenkoekjes
-
een paar el karamelsaus
-
extra room (opgeklopt tot slagroom)
-
een paar el bloemsuiker
voor de crème brûlée
-
375 ml melk (volle)
-
375 ml room (volle)
-
1 el speculaaskruiden
-
125 g suiker
-
8 eidooiers
-
een paar el bruine suiker
-
een paar el witte suiker
Bereiding
Voor de crème brûlée: Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius.
Doe de eidooiers en de suiker in een kom. Meng onder elkaar met een garde.
Voeg de koude room en melk toe. Roer onder elkaar. Breng op smaak met de speculaaskruiden.
Zeef eventueel door zodat je geen klonters of schaal hebt. Doe in een maatbeker.
Zet de crème brûléepotjes op een ovenplaat in de oven. Giet het beslag in elk potje. Zo mors je niet.
Gaar minstens een uur in de oven tot het beslag niet meer beweegt. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bedek met vershoudfolie en laat nog minstens een uur tot twee uur opstijven in de koelkast.
Meng bruine en witte suiker. Strooi een eetlepel suiker over de crème brûlée. Schud de overtollige suiker van de crème. Brand af met een bunsenbrander en serveer dadelijk.
Voor de chocoladesoufflé: Vet een hoge pot in met wat boter. Bedek de binnenkant volledig met aluminiumfolie.
Breng voor de siroop het water met de suiker aan de kook. Giet de kokende suiker al kloppend op de eidooiers tot een pâte à bombe. Klop ze volledig koud.
Smelt de chocolade au bain-marie. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Klop de koude room half op tot een dikke yoghurt. Spatel nu de halfopgeklopte room in twee keer onder de chocolade. Tip: is de chocolade iets te stevig? Zet dan even boven een warme pot.
Spatel de pâte à bombe onder de chocolade en de room tot een mooie egale massa.
Giet de massa in de pot. Laat drie uur opstijven in de diepvries.
Afwerking: Haal de soufflé uit de diepvries en laat 5 minuten staan. Leg de lepel in kokend water. Lepel met de warme lepel soufflé uit de grote pot in een cocktailglas. Werk af met opgeklopte slagroom, karamelsaus, bloemsuiker en sigarenkoekjes.
Voor de muntthee: meng water aan de kook en laat trekken met verse munt en bruine suiker. Giet in tasjes met een takje verse munt.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be