munt

Eigenschappen

Eén van de oudste keukenkruiden ter wereld is munt. Er bestaan veel verschillende muntsoorten. Elke soort bezit een mentholachtige olie. Die olie zorgt voor de frisse geur, smaak en zelfs medicinale krant. Pepermunt is de soort met het hoogste menthol gehalte. In de keuken werk je het best met verse munt. Gedroogde munt gebruik je beter enkel in thee. Je kan munt zaaien (of een wortelstek planten) in een grote emmer of grote plantenbak. Op die manier blijven de wortels op hun plaats. De muntplant gaat meerdere jaren mee en heeft sterke wortels, waardoor hij gemakkelijk uitbreidt. Een muntplant groeit overal redelijk goed: zon of schaduw, maar heeft wel vochtige grond nodig. In de winter zet je de plant best in een serre of op een koele plek in huis. Muntblaadjes herken je aan hun langwerpige, gezaagde eivormige blaadjes. En aan de sterke mentholgeur uiteraard. De blaadjes staan tegenover elkaar op een vierkantige stengel, de bloemen staan in schijnkransen en zijn purper van kleur. De plant komt vaak voor rond grachten, vijvers en andere waterbeddingen. Al is munt in de vrije natuur nog amper te vinden. Munt is één van de populairste keukenkruiden in de Aziatische keuken. Het gaat perfect samen met specerijen als look, koriander, gember, komijm en nog vele anderen. Je springt er best wel spaarzaam mee om, want muntsmaak gaat snel overheersen in je gerecht. Gekookte munt verliest gemakkelijk zijn smaak, voeg het daarom pas als laatste aan je gerecht toe. Het kruid is niet alleen lekker, maar houdt ook beestjes als muggen, mieren, bladluizen, motten,… weg.

Recepten