Zeetong Meunière, spinaziepuree en witloofsalade

Ingrediënten

voor de zeetong

voor de puree

voor de witloofsalade

Een recept recht uit grootmoeders geheime boek: gebakken zeetong Meunier met spinaziepuree en witloofsalade

4 personen
Belgisch

Bereiding

  1. Begin met het schillen van de aardappelen, snij ze in blokjes en stoom ze vervolgens gaar.

  2. Was de spinazie en scheur het steeltje eraf. Snij nu een uitje fijn en stoof het aan. De spinazie mag je erbij doen. Laat het vocht verdampen, tot het volume van de spinazie ongeveer gehalveerd is.

  3. Maak nu de mayonaise: doe de eierdooiers in een kom, voeg er ook citroensap, mosterd, en peper en zout aan toe. Nu voeg je maïsolie (of voor de liefhebbers: olijfolie) toe tot je mayonaise een goede consistentie heeft.

  4. Snij de witloof fijn: snij het ‘poepje’ eraf en snij de stronk in fijne stukjes. Meng vervolgens met de mayonaise en voeg er de bieslook aan toe. Kruid naar smaak met peper en zout.

  5. Ontdoe de zeetong van de graten en kruid hem daarna aan beide kanten met peper en zout. Om de tong door de bloem te halen zonder dat de keuken volhangt gebruik je een plastiekzakje en doe je daar een schepje bloem in. Doe de tong erin, schud even en de tong is voorzien van een mooi laagje.

  6. Doe een scheut melk in een pannetje en warm op. Neem de aardappelen van het vuur en voeg ze bij de spinazie. Haal de stoemper erbij en stampen maar! Terwijl voeg je een klontje boter en de warme melk toe. Kruid naar smaak met nootmuskaat en peper en zout.

  7. Smelt een goede klont boter in een pan. Wanneer de boter goed warm is kleur je de zeetong aan aan beide kanten (time ongeveer 3 minuten per kant).

  8. Smelt weer een goede klont boter in een pannetje voor de saus. Blus daarna met het sap van drie citroenen. 

  9. Voeg vlak voor het serveren de fijngesneden waterkers en bieslook toe aan de puree. Snel alles op een bord leggen (werk de vis eventueel af met een schijfje citroen) en smullen maar!

0
Nog geen stemmen