bieslook

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Bieslook is een plant uit de lookfamilie en is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. De stengels zijn lang, smal en grasachtig. Als ze niet worden afgeknipt produceren ze mooie, roze, witte of paarse bloemen.

De bieslookpijpjes hebben een fijne, milde uiensmaak. Het kruid bevordert eetlust en spijsvertering en werkt vochtafdrijvend. Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hebben de neiging taai te worden. U kan het het best meteen gebruiken nadat het afgesneden is. Drogen heeft geen zin (gedroogd verliest bieslook aan aroma), maar u kan het wel in stukjes hakken en invriezen. Het kruid behoudt zijn smaak redelijk goed en kan meteen uit de diepvries gebruikt worden.

Het blad kan u fijnsnijden en toegevoegen aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefrituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht.

Recepten