boter

Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam boter is beschermd en moet ten minste 82% melkvet bevatten. Boter is overwegend melkvet dat door het karnen (dat is het ritmisch bewegen van de melk of room) van het waterige deel in de melk gescheiden wordt. Deze boter wordt gewassen en gekneed, er wordt al dan niet zout aan toegevoegd. Het waterige deel dat na het karnen overblijft is karnemelk of botermelk.

Afhankelijk van het vetgehalte van de melk is er 22 tot 27 liter melk nodig om 1 kg boter te verkrijgen. Het vetgehalte van melk varieert. Het is afhankelijk van runderras, periode van het jaar, het veevoer en andere factoren.

Boter maken is een mechanisch procédé. Dat betekent dat boter geen scheikundige bewerking ondergaat. Er mogen aan boter geen andere additieven dan zout toegevoegd worden. Alle ingrediënten staan op het pakje melkerijboter vermeld en dat zijn er niet veel.

Boter is immers een zuiver product dat overwegend uit 1 ingrediënt bestaat: minstens 82% melkvet, de rest is water en droge stof (melkpoeder, vetoplosbare vitaminen). Boter is vooral een smaakmaker. Doordat ze smelt op lichaamstemperatuur laat ze in de mond een frisse, aangename smaak na. Boter is niet geschikt om op hoge temperatuur te verhitten.

Tip: heb je het liever plantaardig of moet je verplicht lactosevrij eten? Probeer plantaardige alternatieven zoals Alpro Bakken & Braden. (meer info over Alpro producten op alpro.com

 

Recepten