witloof

Eigenschappen

Witlof of witloof, is een bladgewas dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen.

Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Witlof is tweejarig: in het eerste jaar worden de wortelen geteeld, die wortelen worden dan in het donker geteeld, en daar komt het witloof op.

Grondwitloof en witloof uit hydrocultuur hebben dezelfde voedingswaarde, maar qua smaak scoort grondwitloof stukken beter. De groente moet vlezig, stevig en wit zijn en de punten gelig. De blaadjes moeten mooi gesloten zijn.

Witlof wordt bij ons meestal gekookt of gebraiseerd gegeten. Het kan echter ook rauw, in de oven worden bereid of als soep gegeten worden. Rauw is het zeer gewild voor zijn lichtjes bittere, frisse smaak. Het is daardoor een ideaal ingrediënt in gemengde groentensalades, of gewoon op zichzelf, met mayonaise bij.

Bewaartip

Om de versheid van witloof te controleren, moet je twee stronkjes tegen elkaar aanwrijven. Als ze een 'zingend-piepend' geluid maken, zijn ze vers. Witloof kun je langere tijd bewaren in de groentelade onderaan in de koelkast. Als de groente aan het licht wordt blootgesteld, wordt ze snel groen.

Recepten