aardappel

Eigenschappen

De aardappel is vandaag het vierde belangrijkste voedselgewas ter wereld, na rijst, tarwe en maïs. Net zoals rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.
De aardappel behoort tot de nachtschade-familie, net als de tomaat, de paprika en de tabak. De groene delen van de aardappel zijn giftig.

Vastkokende aardappelen behouden hun stevigheid bij het koken. Tot de vastkokers behoren Nicola, Accent, Ditta, Jersey, Truffelaardappel, Gloria’s, …

Afkokers krijgen bij de bereiding meestal een zachte, kruimige structuur.  Ze vallen namelijk uit elkaar als ze gaar gekookt worden. Voorbeelden zijn Eigenheimer, Resonant, Irene, …

Kruimige of bloemige aardappelen houden qua structuur het midden tussen vastkokers en afkokers. Ze zijn algemeen bruikbaar in de keuken. Voorbeelden hiervan zijn Bintje, Bildstar, Redstar, Berber, Frieslander, Malta, …

Voor te koken, stomen, frituren, sauteren en bakken kiest u best de kruimige aardappel. Wanneer u liever puree wilt maken, kan u beter kiezen voor afkokers. Als u ze wilt koken of stomen is de vastkokende aardappel ideaal.

 

 

Recepten