Bier als feestelijke aperitief (2): Champagnebieren en Saison
Het eerste artikel ging over Geuze en Lambiek. Deze keer gooien we het over een andere boeg en vertellen je iets meer over champagnebieren en Saison. Net zoals de vorige keer, krijg je ook nu wat tips voor bijpassende hapjes. Succes verzekerd!
Voor de Saison trekken we even de taalgrens over, naar Henegouwen. Hier werd dit bier vroeger gebrouwen waar het dienst deed als welverdiende verfrissing voor de seizoensarbeiders of saisonnières tijdens de oogsttijd. Je hebt de link met de naamgeving ongetwijfeld al gezien, nee? Dit bier is sterk verfrissend en dorstlessend, meestal goed gehopt en laag in alcoholgehalte. Traditioneel lag het alcoholgehalte rond de 3%. Het was immers niet de bedoeling dat de arbeiders al na 1 glas tussen het stro lagen te slapen. Vandaag is dat iets hoger en binnen de stijl van de Saison zijn er talloze variaties.
Enkele aanraders:
1. Saison Dupont – Brasserie Dupont
Deze brouwerij is wereldwijd bekend om haar Saison die als voorbeeld en referentie dient voor vele anderen. Het is een goudblond, hooggistend bier met een stevige schuimkraag. Het aroma is stevig gehopt en in de smaak vinden we wat citrus, pompelmoes en een licht peperige kruidigheid. Eindigen doen we droog met een hopbittere afdronk, klaar voor het volgende glas. Een heel verfrissend bier en geschonken in een elegant wijnglas past dit bij ieder feestmaal.
Bijpassend hapje:
Roze garnalen met een zoetzuur sausje
2. Urthel Saisonnière – De Leyerth Brouwerij
Mocht het je nog niet opgevallen zijn; bier is niet enkel voor mannen. Het is het trouwens nooit geweest, enkel de niet zo pientere marketing-boys duwden alles in hokjes. Deze Saisonnière werd ontworpen door een vrouw, Hildegard Van Ostaden, die deze brouwt in haar microbrouwerij. Het brouwen voor de commerciële distributie gebeurt bij de broeders van de abdij van Koningshoeven waar ook de Trappist van La Trappe uit de brouwketels vloeit. Dit bier schenkt witgeel in het glas met een stevige mousse bovenop. Er werd tarwe toegevoegd aan het beslag en dit zorgt voor een goede schuimkraag alsmede een rauwe tarwe geur die we ook herkennen bij witbieren. De smaak is pittig, fruitig en eindigt ook droog met een lichte bitter. Lekker!
Bijpassend hapje:
Venkelsoep met rauwe zalm, pancetta en dille
Als we het hebben over champagnebieren dan krijgen we bieren die behandeld zijn met de befaamde Méthode Champenoise. Of misschien zeggen we beter méthode traditionelle of classique voor we hier op een lange Franse teen trappen. De bieren krijgen na een lange lagering op fles een klaring of remuage waarbij de flessen met de hals naar beneden worden gedraaid zodat de gistrestant naar de flessenhals zakt. Hierna volgt de ontgisting of dégorgement waarbij de gistrestanten door bevriezing uit de hals worden verwijderd. Dom Perignon zou het niet beter kunnen.
Bzart Lambiek - Bzart
Deze Bzart op basis van oude lambiek van Oud Beersel is het geesteskind van Luc Dirkx die hiermee beantwoordt aan de missing link tussen champagne en bier. Oude Lambiek wordt op fles getrokken met toevoeging van suiker en een eigen champagnegist. Hierdoor ontstaat er een hergisting op fles die onder meer voor de nodige bubbels zorgt. Na de lagering op fles wordt de hierboven beschreven méthode classique toegepast. In het glas krijg je een heel sprankelende, gesluierde lambiek met een superfijne pareling en een strogele kleur. Deze drank is enorm pittig in de mond door de hoge carbonatie, droog maar ook licht fruitig met een touch van biscuit. In de neus valt vooral jonge groene appel op, een toets van frisse dragon, wat hout en toch nog wat van de kenmerkende wilde gisten. Op het einde sluit een lichte bitter het feestje in de mond af. Wegens de veeleisende handenarbeid bij dit bier ligt het prijskaartje weliswaar iets hoger. Een fles van 75cl heb je voor een 16 à 20€. Niet dat deze godendrank het niet waard is want dichter bij champagne kom je niet.
Bijpassend hapje:
Wil je meer lezen over bier als feestelijke aperitief? Klik hier.